Ga naar de hoofdinhoud
Persoon die geld bespaart door minder energie te verbruiken Persoon die geld bespaart door minder energie te verbruiken

Blog

Hoe kan je je energieverbruik verminderen? – Blog AXA.be

Top

| 5 min lezen

Verminder je energieverbruik: 5 tips om energie te besparen

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

Nu de energieprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen, is het essentieel om te weten hoe je kan besparen op elektriciteit en gas. Waar moet je beginnen om je energieverbruik te verminderen? In dit artikel delen we een aantal praktische tips om dagelijks energie te besparen.

1. Verlaag je verwarmingskosten

Je energieverbruik verminderen begint door aandacht te hebben voor je verwarming. Hoewel verwarming noodzakelijk is, kan ze een zware belasting zijn voor je energierekening. Maar gelukkig is het wél mogelijk om de kosten te drukken door enkele maatregelen te nemen.

 • Begin alvast met het voorkomen van warmteverlies door je woning te isoleren. Sommige gerichte aanpassingen kunnen al een duidelijk effect hebben op je energieverbruik (dubbele beglazing plaatsen, de boiler vervangen, gekoppelde thermostaten installeren …). En als je overweegt om je huis een energetische renovatie te geven, kan je zelfs recht hebben op bepaalde renovatiepremies of energiepremies. Deze verschillen naargelang je in Wallonië, Vlaanderen of Brussel woont.
 • Je kan ook ecologische verwarmingssystemen overwegen, of beter nog, je kan ze combineren! Installeer bijvoorbeeld zonnepanelen met vloerverwarming, of een warmtepomp of condensatieketel met een pelletkachel.

Tip: overweeg om je verwarming 1 graad lager te zetten als je je energieverbruik wil verminderen. Wist je trouwens dat je tot € 182 per jaar kan besparen als je de verwarming één graad lager zet?

2. Pas je verlichting aan om energie te besparen

Iedereen weet ondertussen dat je beter je lichten uitschakelt wanneer je ze niet nodig hebt. Maar door de juiste lampen te gebruiken, kan je ook je energieverbruik beperken. Geef de voorkeur aan natuurlijk licht, beperk het gebruik van decoratieve verlichting en ga voor spaarlampen: vervang gloei- of halogeenlampen door LED-lampen.

3. Onnodig energieverbruik opsporen

Een gsm-oplader die altijd in het stopcontact zit, vergeten stekkers of apparaten die voortdurend in stand-by staan: het lijkt misschien niet veel, maar deze vergeten apparaten en stekkers beïnvloeden je energieverbruik. Overweeg dus om de stekkers uit te trekken of apparaten die je niet gebruikt in ieder geval volledig uit te schakelen.

Tip: om dit proces wat makkelijker te maken, kan je investeren in stekkerdozen met een verlichte schakelaar. Zo kan je alle apparaten in één keer uitschakelen. 

4. Slim koken om minder energie te verbruiken

Ook in de keuken kan je besparen op je energieverbruik door slimme kookgewoonten te leren. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe je het energieverbruik in de keuken kan verminderen:

 • Gebruik pannen die overeenkomen met de diameter van de kookplaat.
 • Schakel je kookplaten een paar minuten voor het einde uit om een paar kWh te besparen. Zo blijven ze warm zonder iets te verbruiken!
 • Haal je eten ongeveer 15 minuten voor je begint te koken uit de koelkast.
 • Gebruik indien mogelijk de microgolfoven in plaats van de oven, zeker voor kleine porties.
 • Wanneer je je oven gebruikt, voorkom dan energieverspilling door het lampje te gebruiken om te controleren of je gerecht gaar is, in plaats van de ovendeur te openen.
 • Dek je potten en pannen af wanneer je water opwarmt.

Goed om te weten: over het algemeen verbruikt een inductiekookplaat de minste energie. Maar het gebruik van een gasfornuis kost doorgaans minder dan het gebruik van een elektrische, keramische of inductiekookplaat. Deze kostenraming kan natuurlijk variëren afhankelijk van de gas- en elektriciteitsprijzen en het type contract dat je hebt.

5. Gebruik je wasmachine juist

Apparaten zoals wasmachines of droogkasten gebruiken veel energie. Daarom is het belangrijk om er spaarzaam mee om te gaan. Zo kan je

 • de wasmachine volledig vullen voor je ze laat draaien
 • je kleren laten drogen in de open lucht
 • zo veel mogelijk de eco-stand van de droogkast gebruiken
 • vermijden om te wassen op temperaturen hoger dan 60° en vooral op temperaturen van maximum 30° of 40° wassen.

Als je een tweevoudig uurtarief hebt, kan je proberen de machine vooral tijdens de daluren te gebruiken om meer te besparen. Als je daarentegen een digitale of analoge meter hebt, controleer dan of het capaciteitstarief al van toepassing is op jouw huishouden en welke impact het kan hebben op je verbruik.

Tip: heb je ecocheques? Deze cheques zijn specifiek bestemd voor de aankoop van ecologische en bioproducten. Gebruik ze bijvoorbeeld om er LED-lampen, een wasmachine en andere onmisbare producten mee te kopen!

Door al deze kleine dingen toe te passen, zou je wel eens verrast kunnen worden door hoeveel je op je energieverbruik kan besparen in een jaar tijd.

Ook door je huis goed te isoleren kan je veel energie besparen. Lees er alles over in ons artikel over de bescherming van je huis tegen ijzel en koude.

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL