Tijdens de koude winterdagen willen we maar al te graag een winterslaap doen, maar dat is geen reden om ons de hele dag op te sluiten! Sinds de winterzonnewende op 21 december keert het licht stilletjes aan terug! Hét moment bij uitstek om aan onze gezondheid te denken en te beslissen wat we op ons bord leggen en in ons hoofd steken!
Duisternis, vochtigheid, koude, een gevoel van zwaarte en onbeweeglijkheid ... in de winter zouden we liever niets doen.
Een verandering van seizoen vergt ook veel van ons lichaam: het moet zich opnieuw aanpassen en trachten te voorkomen dat we ziek worden.
De dagen worden langer. Ideaal dus om te starten met ons gezondheidsprogramma. Want zelfs en vooral in de winter is het aangeraden om actief te blijven.
1. Geniet van het daglicht
Uit een studie naar de gevolgen van een gebrek aan licht op ons welzijn is gebleken dat wie zich regelmatig blootstelt aan het licht fitter en beter gezind is(1). In de winter krijgen we op sommige momenten minder, en op andere momenten iets meer zon te zien. Komt de zon piepen, grijp dan uw deken en ga even buiten zitten, al was het maar om u gedurende 15 minuutjes op te laden met zonne-energie. Een dagelijkse dosis daglicht zorgt ervoor dat u vitamine D krijgt, uw humeur beter wordt en u beter gaat slapen.
Indien nodig kan u ook uw toevlucht nemen tot voedingssupplementen; ziektekiemen hebben er namelijk een handje van weg om te profiteren van de weken waarin de seizoenen veranderen om zich in ons lichaam te nestelen.
2. Verzorg uw voeding
Ons spijsverteringsstelsel speelt een fundamentele rol in onze gezondheid. Volgens de ayurvedische geneeskunde - die al duizenden jaren in India wordt beoefend - en sinds kort ook volgens de westerse wetenschap, speelt ons spijsverteringsstelsel een belangrijke rol voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn(2).
Een goede spijsvertering is niet energievretend, wel integendeel, ze voorziet ons van energie. Met die gedachte in het achterhoofd kunnen we dus preventief aan onze gezondheid werken.
Dat impliceert natuurlijk dat we goed nadenken over wat er op ons bord komt. In de winter houden we er echter vaak van zware gerechten en net daar wringt het schoentje, want die gerechten hebben de neiging om onze transit af te remmen. U hoeft ze natuurlijk niet van uw menu te schrappen, maar voor een betere vertering zou u zulke gerechten beter ’s middags kunnen eten dan 's avonds.
Een ander goed idee is om te zorgen voor afwisseling in uw menu. U kiest best voor seizoensproducten van lokale producenten, en dus zo min mogelijk voor bewerkte of geïndustrialiseerde producten. Smullen van winterfruit als appels in appelmoes of in een gebak, vergeten groenten gebruiken voor een gevarieerde voeding of de talrijke varianten van wortels ontdekken, specerijen gebruiken om het warm te krijgen en goed te verteren ...
3. Gedaan met het zittend bestaan!
In 2021 werd een sedentair bestaan genoemd als één van de 4 grootste risicofactoren voor onze gezondheid. Doordat we steeds vaker aan telewerk doen, zitten we aan ons computerscherm gekluisterd en brengen we gemiddeld 6.39 uur per dag door op onze stoel! Dagelijks sterven er 90 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en bij 40% van hen is dat te wijten aan een gebrek aan lichaamsbeweging. Dat zijn alarmerende statistieken van de Belgische Cardiologische Liga. Hoog tijd dus om in actie te schieten!
We kunnen alvast beginnen met deze tip: respecteer uw pauzemomenten en gebruik ze om te bewegen. Een frisse neus halen helpt ook om uw hoofd leeg te maken en uw batterijen op te laden.
4. Zorgen voor uw mentale welzijn
Probeer elke dag wat meer controle te krijgen over uw gedachten. Hou u niet van de winter? Probeer iets te vinden dat u wél leuk vindt aan de winter en u zult zien dat de koude en de duisternis u minder zwaar zullen vallen. Het is het seizoen voor lange gesprekken bij de open haard, voor met liefde bereide gerechten, voor familiereünies en voor samenzijn. En binnenkort ook de tijd van de goede voornemens.
Zet alles wat u te binnen schiet op papier; op die manier kan u structuur geven aan uw projecten en krijgt u zin om ze uit te voeren en dus niet aan de kant te schuiven. Zo neemt u de touwtjes voor 2023 in handen…
AXA wil beschermen wat u na aan het hart ligt. Preventie en bescherming van uw gezondheid en uw welzijn blijven onze prioriteit!
Meer info en tips op onze gezondheidsblog.
Wilt u als werkgever uw werknemers beschermen tegen gezondheidsproblemen? Ontdek hier wat de gezondheidsverzekering van AXA omvat.
Hebt u een gezondheidsverzekering bij AXA? Ontdek hier al uw voordelen op uw gezondheidsplatform MyAXA Healthcare.
Referenties (APA 7de editie)
1:
Partonen, T., & Lonnqvist, J. (1999). Bright light improves vitality and alleviates distress in healthy people. Journal of Affective Disorders 57, 55-61.
2:
Steer, E. (2017). A cross comparison between Ayurvedic etiology of Major Depressive Disorder and bidirectional effect of gut dysregulation. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 10, 59-66.