Ga naar de hoofdinhoud
NL

Blog

Uw nachtrust. Een van de beste vrienden van uw gezondheid

Top

Uw nachtrust. Een van de beste vrienden van uw gezondheid

Goed slapen heeft opmerkelijke gevolgen voor uw (mentale en fysieke) gezondheid! Tegenstrijdig genoeg zou één op twee personen in onze samenleving vandaag niet genoeg slapen, terwijl slaap net zo belangrijk voor ons is. Hoe kunnen we dan de relatie met die oh zo waardevolle bondgenoot herstellen?

5 mythes en waarheden over slapen

Dr. Inge Declercq is neurologe en slaapexperte. Ze is heel actief in dit domein en schrijft artikels en boeken over dit onderwerp. Goed slapen is volgens haar een levensstijl waar we allemaal aan kunnen werken. Ze deelt met ons enkele waarheden over onze slaap en hoe de slaap-waakcyclus werkt.

Voor sommigen heeft de overgang van de waak- naar de slaapfase soms wel een duwtje in de rug nodig.

De magie van slapen

Naast de onmiddellijke heilzame gevolgen van een verkwikkende nachtrust, biedt slapen ook tal van onverwachte voordelen voor onze gezondheid: goede cognitieve functies, concentratievermogen, goed humeur, beter geheugen, vlottere spijsvertering, batterijen opgeladen voor onze sportactiviteiten... Beter nog: slapen helpt om cardiovasculaire ziekten en immuundeficiëntie te voorkomen.

3 elementen die een impact hebben op uw slaap

We hebben een biologische klok die het ritme van ons lichaam bepaalt. De Europese bevolking zou meer nachtmensen dan vroege vogels tellen en ook een groot deel 'neutrale' profielen. Ook de behoefte aan slaap is bij iedereen verschillend: misschien heeft u wel 9 uur slaap nodig terwijl uw partner genoeg heeft aan 7 uur. Over het algemeen geldt: hoe groter de behoefte aan slaap, hoe groter de slaperigheid, hoe gemakkelijker het is om in slaap te vallen. Naast die interne factoren heeft ook onze omgeving een impact op onze slaap. We zijn allemaal voortdurend in interactie met externe elementen, zoals licht, lichaamsactiviteit, stress, spijsvertering, de seizoenen, de leeftijd ... Die externe 'tijdgevers' hebben een invloed op onze nachten.

Slaap: mythes en waarheden

  • Moeten we altijd 8 uur slapen?
    Dokter Declercq: "Neen, dat is slechts voor bepaalde personen het geval. Tussen 7 en 9 uur slaap per nacht, dat is wat we gemiddeld nodig hebben. Maar uit wetenschappelijke studies is gebleken dat sommigen in betere gezondheid zullen verkeren wanneer ze 7 uur per nacht slapen dan wanneer ze 8 uur slapen."
  • De uren vóór middernacht tellen dubbel
    "Ja, in zekere mate voor de vroege vogels die dus ook vroeger gaan slapen. Neen voor de nachtmensen: als zij rond 22 uur naar bed gaan, zullen ze de slaap niet kunnen vatten, hetgeen juist slapeloosheid in de hand kan werken", verduidelijkt Dr. Declercq.
  • Lezen voor het slapengaan
    "Dat is een goed idee zolang u niet op een scherm en niet langer dan 20 minuten leest. Maar als u helemaal opgezogen wordt door de intriges in uw boek, dan gaat dat al snel ten koste van uw slaaptijd en -kwaliteit."
  • Ik sta op om 8.30 uur, ben ik dan lui?
    "Neen, voel u niet schuldig: het is mogelijk dat u gewoon een avondmens en geen ochtendmens bent", stelt dokter Declercq ons gerust.
  • De toekomst behoort toe aan degenen die vroeg opstaan
    De slaapexpert corrigeert dat: "De toekomst behoort toe aan degenen die hun bioritme volgen."

Meer lezen? De boeken van Dr Declercq zijn vlot leesbaar en staan boordevol gezondheid- en slaaptips! “De kracht van slapen” en “Slaap wijzer”.


AXA wil beschermen wat u na aan het hart ligt. Preventie en bescherming van uw gezondheid en uw welzijn blijven onze prioriteit!


Meer info en tips op onze gezondheidsblog.

Wilt u als werkgever uw werknemers beschermen tegen gezondheidsproblemen? Ontdek hier wat de gezondheidsverzekering van AXA omvat.

Hebt u een gezondheidsverzekering bij AXA? Ontdek hier al uw voordelen op uw gezondheidsplatform MyAXA Healthcare.

Uw gezondheid is onze prioriteit

Online uw symptomen evalueren of een videoconsultatie aanvragen.

ONTDEK ONZE DIENSTEN

DEEL DIT ARTIKEL