Ga naar de hoofdinhoud
Werknemer die met plezier aan het werk is Werknemer die met plezier aan het werk is

Blog

Blog AXA.be - 5 tips om het welzijn op het werk te verbeteren

Top

| 5 min lezen.

Hoe maakt u uw werknemers gelukkig? 5 tips om het welzijn op het werk te verbeteren

Vindt u het welzijn van uw medewerkers belangrijk?

Vindt u het welzijn van uw medewerkers belangrijk?

Bescherm hen door hen extralegale voordelen aan te bieden die afgestemd zijn op hun behoeften.

ONTDEK ONZE VERZEKERINGEN

De werknemer van vandaag wil vooral een job die impact heeft. De werkomgeving die dat mogelijk maakt, moet dan ook een ‘great place to work’ zijn. Werknemers die het gevoel hebben zinvol werk te doen, zijn trots op hun organisatie en beleven meer plezier op het werk. Lees hieronder hoe een werkgever ervoor kan zorgen dat werknemers zich goed in hun vel voelen tijdens de uitoefening van hun job. 

Het belang van een evenwichtige work-lifebalance  

Jobtevredenheid wordt steeds meer gelinkt aan zinvol werk. De coronapandemie heeft die tendens alleen maar versterkt. Veel werknemers hebben nagedacht over hun work-lifebalance en geconcludeerd dat er meer in het leven is dan enkel werken. Bovendien geven zij hun kinderen mee dat ze een job moeten zoeken waarin ze tijd kunnen besteden aan hun geliefden en een gevoel van voldoening kunnen bereiken. 

77% van de werknemers wereldwijd wil minder tijd besteden aan hun huidige job en meer tijd aan dingen die voor hen belangrijk zijn. Dat blijkt uit een studie van het Workforce Institute1, een denktank gelinkt aan het Amerikaanse technologiebedrijf UKG (Ultimate Kronos Group). 

Vooral werknemers die vaak moeten overwerken en het gevoel hebben geen goed evenwicht te hebben tussen hun privéleven en hun job, hebben een negatieve houding tegenover hun job. De oplossing is niet noodzakelijk een hoger loon, maar bestaat erin om alle werknemers duidelijk te maken dat hun job ertoe doet: ze zijn een onmisbare schakel in de onderneming en dat mag gezegd worden. Uit een studie van het sociaal secretariaat Liantis2 blijkt dat extralegale voordelen een tool kunnen zijn voor werkgevers om aan te tonen dat ze werkelijk begaan zijn met het welzijn van hun werknemers.

5 tips voor meer welzijn op het werk 

1. Link uw medewerkers aan een zinvolle doelstelling 

Maak vanaf dag 1 duidelijk dat uw medewerkers een waardevolle functie hebben in uw bedrijf. Door voor uw organisatie te werken, maken ze deel uit van iets groters, een krachtige dynamiek die de organisatie zelf overstijgt en een blijvende betekenis heeft.

2. Geef uw medewerkers het gevoel dat ze gehoord worden 

Luister naar uw werknemers zodat u weet wat hun bezorgdheden en verlangens zijn. Dat kan via 1-op-1 meetings of feedbackgesprekken, maar ook via interne enquêtes en grotere teamvergaderingen. 

3. Gebruik de feedback zinvol 

Gebruik de inzichten en de feedback van uw werknemers op een zinvolle manier. De info die u van uw personeel krijgt, biedt u sowieso interessante perspectieven om de cultuur op de werkvloer aan te pakken.  

4. Creëer een ‘great place to work’ 

Het is belangrijk om vertrouwen en gelijkwaardigheid centraal te stellen in uw organisatie. Zo creëert u een werkomgeving waar uw werknemers met plezier komen werken, omdat ze het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn

Een ‘great place to work’ is geen sprookje, maar een realiteit in een derde van de bedrijven wereldwijd: zelfs als ze de lotto zouden winnen, willen werknemers in 28% van alle bedrijven nog steeds hetzelfde aantal uren werken in dezelfde baan1

5. Moedig uw mensen aan om de batterijen weer op te laden 

Stress en te veel overuren zijn een grote factor van onbehagen op de werkvloer. 85% van alle werknemers wereldwijd zegt dat ze het aantal vakantiedagen die ze toegewezen krijgen, niet volledig kunnen benutten1

Tracht een dergelijk onevenwicht in de work-lifebalance van uw medewerkers zo vroeg mogelijk op te sporen. Zo bereidt u uw werkplek voor op de toekomstige generatie werknemers. Want denk eraan: de kinderen van vandaag worden opgevoed met een ander waardenpatroon, gericht op levensactiviteiten die voldoening geven en zinvol zijn. 

Het AXA Mind Health Report3 toont bovendien aan dat een ‘mindful workplace’ – een werkplek waar maatregelen worden genomen tegen stress en burn-out – ervoor kan zorgen dat werknemers minder snel geneigd zijn om van job te veranderen. 

Wat uw werknemers waarderen

Een goede work-lifebalance wordt essentieel voor bedrijven om nieuw talent aan te trekken en ongehavend uit de ‘war for talent’ te komen. Een goed evenwicht werk-privé hoeft geen utopie te zijn: u kan het als werkgever verankeren in de extralegale voordelen in het kader van een flexibel verloningsplan of ‘cafetariaplan’

Daarnaast halen werknemers ook veel voldoening uit een gezondheidsverzekering, zoals een hospitalisatieverzekering, een verzekering ambulante zorgen of een verzekering arbeidsongeschiktheid. Op die manier zijn ze beschermd tegen ziekenhuiskosten, zware ziekten en loonverlies. Het is een belangrijk element van een doordacht HR-beleid dat erop gericht is om de juiste mensen aan te trekken en te behouden. 

Extra tips nodig om als manager de mentale gezondheid van uw werknemers te bevorderen? Lees dan zeker ook onze blogpost ‘Bevorder de mentale gezondheid van uw werknemers: 5 tips voor een authentiek leiderschap’. 

Bronnen:
1 Workforce Institute UKG, We can fix work, maart 2023.
2 Extralegale voordelen: een fiscaal interessant middel om werknemers te motiveren, Liantis, maart 2023
AXA Mind Health Report, AXA, maart 2023

Vindt u het welzijn van uw medewerkers belangrijk?

Vindt u het welzijn van uw medewerkers belangrijk?

Bescherm hen door hen extralegale voordelen aan te bieden die afgestemd zijn op hun behoeften.

ONTDEK ONZE VERZEKERINGEN

DEEL DIT ARTIKEL