Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Het cafetariaplan: ook voor kmo's?

Top

| 5 min lezen

Het cafetariaplan: ook voor kmo's?

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Wat is de verleidingskracht van kleine bedrijven in vergelijking met grote bedrijven? Kunnen zij gebruikmaken van een flexibele verloning om personeel aan te trekken en te behouden? Wat is een 'cafetariaplan' en wat vinden de werknemers ervan? Antwoorden, vooroordelen en pragmatische oplossingen.

44% van de 1 800 bedrijven die door Robert Half in zijn Salarisgids 2023 werden ondervraagd, stelde meer moeilijkheden vast om personeel te vinden dan tijdens de laatste 12 maanden.

Uw kleine onderneming groeit, u bent er trots op en de tijd is gekomen om personeel aan te werven of aan uw bedrijf te binden. Over welke middelen beschikt u? Natuurlijk stelt u zich veel vragen over de aantrekkingskracht van uw jonge onderneming op de arbeidsmarkt. Kan uw bedrijf concurreren met de grote jongens die over aanzienlijke middelen beschikken (op financieel en organisatorisch vlak, qua opleiding, loopbaan, ...)?

De belangrijkste motivatie-elementen op het werk

Hoewel de Belgen voornamelijk voor hun loon werken, is dat niet een van de belangrijkste voorwaarden om een job te aanvaarden. Dat blijkt uit de enquête 'Werknemers en hun loopbaan', die in maart 2022 door Randstad werd afgenomen bij 3 014 werknemers. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • de onbepaalde duur van de arbeidsovereenkomst (88%)
  • een functieniveau dat in de lijn van de competenties ligt (87%)
  • de nabijheid (86%)
  • de flexibiliteit van de uurroosters (80%)
  • een hoog loon (74%)
  • de extralegale voordelen (45%)

Het cafetariaplan om het loonpakket samen te stellen

Als we slechts één woord uit de Salarisgids 2023 zouden moeten onthouden, zou dat volgens Robert Half 'flexibiliteit' moeten zijn, een belangrijke factor voor het aantrekken en behouden van talent. Onder flexibiliteit kan men de mogelijkheid verstaan om te telewerken of flexibele werktijden te hebben, maar dat niet alleen. Het is namelijk ook mogelijk om de verloning 'te flexibiliseren'. Uw kmo kan dan zeer aantrekkelijk worden op de arbeidsmarkt.

Onder flexibele verloning verstaat men het loonpakket 'à la carte', ook wel 'cafetariaplan' genoemd: de werknemers kunnen kiezen uit meerdere extralegale voordelen die de werkgever aanbiedt.

“Het personeel is graag betrokken bij de keuze van de componenten van zijn verloning. Dit is een motivatie- en engagementsfactor die op zijn beurt een effect heeft op de productiviteit: gemiddeld neemt iets meer dan de helft eraan deel”

aldus Catherine Langenaeken, Legal & Reward consultant bij dienstverlener Acerta

Bestaat er een cafetariaplan voor kmo's?

De flexibele verloning is niet alleen voorbehouden voor grote bedrijven, maar richt zich tot bedrijven van elke grootte, ook kmo's en zeer kleine ondernemingen. Zo kan u uw werknemers de keuze bieden om hun verloning samen te stellen met de extralegale voordelen die zij verkiezen. 

“Het beste netto-inkomen voor uw werknemers genereren binnen een beheerst budget, dat is wat een werkgever zoekt om talent aan te trekken en te behouden. Nadat hij bij zijn sociaal secretariaat heeft gecontroleerd of zijn sector dit toelaat en voor zover het sectorale barema (de loonnorm) wordt gerespecteerd, kan elke onderneming dus een cafetariaplan opzetten. De financiering van een pakket brengt geen extra kosten met zich. U vult het aan met looncomponenten zoals de 13e maand of een individuele bonus, terwijl u de gebruikelijke belastingdruk vermijdt”

aldus de consultant van Acerta

De eenvoudigste en veiligste manier om de appetijt van uw personeel op te wekken, is door u te baseren op een 'klassieke' selectie van extralegale voordelen. Dat is een goede optie, want de meeste werknemers kiezen daarvoor: pensioen, multimedia, wagen, fiets, vakantie enzovoort.

Een nog eenvoudiger Cafetariaplan met de ‘dagschotel’

“Nu kan het nog eenvoudiger, vooral als uw bedrijf gevestigd is in een druk gebied in de stad. De wet op de bedrijfswagens van juli 2022 heeft de zaken veranderd. Dat zou u kunnen aanmoedigen om uw medewerkers een 'dagschotel' aan te bieden in plaats van hen te laten kiezen 'à la carte'. Een light cafetariaplan, bijvoorbeeld een fietsplan, zal relatief makkelijk ingevoerd kunnen worden. De resultaten van de analyse van Acerta tonen het aan: zachte mobiliteit, al dan niet gecombineerd, wint aan populariteit. Met slechts één uit te voeren berekening en één leverancier om mee te onderhandelen, wordt deze formule voor u als werkgever nog goedkoper”

besluit de consultant van Acerta

Lees meer over de populairste extralegale voordelen in ons artikel: ‘Flexibele verloning: populairste voordelen’.

Bronnen: 
1 Salarisgids 2023, Robert Half, 6-2022.
2 Werknemers en hun loopbaan, Randstad, 3-2022.

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL