Digitale transformatie, agile samenwerken, de zoektocht naar variatie en vrijheid: onze relatie met ons werk is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Dit heeft ertoe geleid dat het aantal zelfstandige ondernemers enorm is toegenomen. Er is vandaag zelfs sprake van een ‘freelancisering’ van de economie. Maar de keuze voor het statuut van zelfstandige, vaak gemotiveerd door het verlangen naar persoonlijke ontwikkeling, gaat ook gepaard met significante risico’s door het gebrek aan inkomenszekerheid. Ontdek in dit artikel hoe u deze risico’s kan inschatten en hoe het statuut van zelfstandige in bijberoep een geruststellende balans biedt om de stap te zetten.
Minder sociale bescherming voor zelfstandigen
Onder de profielen van zelfstandige werknemers in België Opent in een nieuw tab zijn freelancers voornamelijk actief in consulting, IT-diensten, creatieve en communicatieve activiteiten, evenals artistieke en spektakeldiensten. Allemaal hebben ze ervoor gekozen een risico te aanvaarden dat zowel een motor voor succes kan zijn als een bron van angst met betrekking tot hun sociale bescherming.
Zelfstandigen moeten inderdaad zelf zorgen voor hun dekking op het gebied van gezondheid, pensioen en arbeidsongevallen. In geval van ziekte of ongeval kunnen de financiële gevolgen catastrofaal zijn, omdat zij niet dezelfde ondersteuning en voordelen genieten als werknemers.
Zelfstandige in bijberoep: de combinatie van vrijheid en sociale bescherming
Als u aarzelt om de stap te zetten, zijn er gelukkig maatregelen om uw bescherming te verbeteren, zoals het statuut van zelfstandige in bijberoep. Het is namelijk perfect mogelijk om beide statuten te combineren. Wat zijn de voorwaarden om zelfstandige in bijberoep te worden? Dit hangt af van uw oorspronkelijke statuut, zoals we hieronder even opsommen.
Bent u een werknemer?
Als u in de privésector werkt en een zelfstandige onderneming wil toevoegen, moet uw arbeidsovereenkomst minstens halftijds uitoefenen. Voor een ambtenaar is dat minstens 8 maanden of 200 dagen per jaar.
Bent u een leerkracht?
Als leerkracht heeft u toegang tot het statuut op voorwaarde dat u minstens 3/5 lesgeeft als statutair, of halftijds als contractueel.
Bent u student-zelfstandige?
Het statuut van zelfstandige in bijberoep is ook voordelig voor studenten die hun eigen onderneming willen opstarten. Student-zelfstandigen profiteren van een vrijstelling of belasting- en sociale zekerheidsverminderingen tot redelijke inkomensgrenzen en behouden, onder bepaalde voorwaarden, het recht op kinderbijslag.
Ook de meehelpende echtgeno(o)t(e) kan zelfstandige in bijberoep worden!
Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend? Met het statuut van meehelpende echtgeno(o)t(e) kan u uw partner helpen bij zijn/haar activiteit als zelfstandige of vrij beroep. U bent dan aan dezelfde verplichtingen onderworpen als de zelfstandige. Als u geboren bent voor 1956, heeft u dezelfde rechten op het vlak van pensioen, kinderbijslag, arbeidsongeschiktheid, gezondheidszorg, invaliditeit of moederschapsverlof. U kunt ook beroepskosten fiscaal in mindering brengen van uw inkomsten.
Aan het statuut van meehelpende echtgeno(o)t(e) zijn voorwaarden verbonden: de hulp moet op regelmatige basis gebeuren en/of minstens 90 dagen per jaar. U mag geen andere beroepsinkomsten ontvangen (of zeer beperkt) en ook geen vervangingsinkomen.
Vergeet de verzekeringen niet
Het is belangrijk om uzelf en uw gezin te verzekeren voor kleine risico's (consultaties, geneesmiddelen, enz.), grote risico's (bepaalde ziekten, ziekenhuisopname, bevalling, enz.) en risico's die verband houden met uw activiteiten. Idealiter raadpleegt u uw makelaar om deze dekkingen aan te vullen, uw activiteit veilig te stellen en uw inkomen te behouden in geval van tegenslag.
Het statuut van zelfstandige in bijberoep: een doordachte keuze
Het statuut van zelfstandige in bijberoep in België biedt onmiskenbare kansen voor degenen die hun eigen professionele pad willen uitstippelen, met de voordelen en sociale bescherming die verbonden zijn aan de status van werknemer. Het is echter cruciaal om zich bewust te zijn van de risico's die aan deze keuze verbonden zijn. Een goede voorbereiding, rigoureus beheer en een optimale verzekeringsplanning kunnen u helpen om door deze complexe realiteit te navigeren.