Ga naar de hoofdinhoud
Brand in een openbaar gebouw. Brand in een openbaar gebouw.

Blog

Brandpreventie: tool voor risico-audit | Blog AXA.be

Top

| 5 min lezen

Een brandpreventiediagnose voor overheidsinstellingen

In dit artikel

      Met de ‘fire prevention check’ heeft AXA een nieuwe tool voor overheidsinstanties ontwikkeld die u zal helpen om eenvoudig en snel risico’s in te schatten en een preventieplan op te stellen. We luisteren naar Johan Olbrechts, een van de bedenkers van de ‘fire prevention check’.

      “We zijn vertrokken vanuit het idee dat we extra hefbomen wilden om onze klanten te begeleiden bij hun brandpreventieplan. Onze ingenieurs hebben vragen verzameld om een realistisch beeld te kunnen krijgen van het brandrisico bij onze verzekerden en hebben daarbij het standpunt van de verzekeraar als basis genomen”, aldus Johan Olbrechts van het team Safety Services.

      In de 'fire prevention check' zijn er een aantal keuzes gemaakt: “We spreken bijvoorbeeld niet over ontruimen (dat is eerder het geval bij arbeidsongevallen), maar wel over de elementen die kunnen helpen om het risico te verminderen of de schade te beperken.”

      De check-up kan op de koop toe ook dienen als basis voor de verplichte risicoanalyse voor overheidsinstellingen.

      Een brandveiligheidsaudit

      Uw preventieadviseur kan onmogelijk permanent een oogje in het zeil houden in alle gebouwen, werkplaatsen, kantoren of hangars van het patrimonium. Daarom behandelt de audit onder meer de volgende vragen:

      • Hebt u eraan gedacht om de brandbare materialen te isoleren?
      • Zijn de gebouwen onderverdeeld in compartimenten?
      • Hebt u een brandvergunning die nodig is voor bepaalde soorten werken?
      • Zijn de ion-lithiumbatterijen in goede staat?
      • Is de plaats waar u ontvlambare producten opslaat voldoende beveiligd?
      • Zijn uw elektrische installaties nog conform?
      • ...

      Deze risicobeoordelingstool is aangepast aan de verschillende soorten gebouwen en geeft aan waar u staat op het vlak van brandpreventie. Met die diagnose krijgen gemeenten, scholen, rusthuizen, technische werkplaatsen enzovoort concrete ondersteuning bij hun veiligheidsplan, zodat hun brandschade beperkt blijft. En nog beter: de diagnose maakt hen bewust van het risico en het nut van preventie.

      Na slechts 15 minuten heeft de gebruiker de hele situatie onder de loep genomen, 20 tot 35 vragen beantwoord en het verslag gekregen.

      Actieplan en ondersteuningsfiches om uw brandrisico te verbeteren

      Behalve een overzicht van de antwoorden vindt u in het verslag van defire prevention check’ (dat de gebruiker per e-mail ontvangt) in de meeste gevallen ook een overzicht van de aanspreekpunten, van de actiepunten en handige documentatie om de acties in de praktijk te brengen.

      Onderaan dit artikel vindt u trouwens ook een link naar een aantal Fire Flashes met bijkomende info.

      Anticiperen op het brandrisico door een stap verder te gaan

      Soms is de oplossing eenvoudig, maar ligt ze niet voor de hand. Of soms raadt de tool een aantal voorzorgsmaatregelen aan, bijvoorbeeld wanneer de roofing op het dak vervangen moet worden:

      • voer een risicoanalyse uit alvorens werken met blanke vlam aan te vatten. Die analyse zal leiden tot het aanvragen van een vuurvergunning: dat is een formulier dat de verschillende betrokkenen samen moeten invullen om allerlei gevaren (brand, ontploffing ...) te voorkomen.
      • bepaal voor de start van de werken ook de correcte preventiemaatregelen. Want anders kan het zijn dat op het moment zelf bepaalde controles over het hoofd worden gezien. Bij een eerste bezoek kan bijvoorbeeld een waakvlam ontdekt worden en zo kan brand voorkomen worden dankzij een snelle interventie.

      Met de ‘fire prevention check’ maken we gebruikers bewust van de vaakst voorkomende gevaren maar ook van de gevaren waar ze geen besef van hebben. Daardoor gaan ze concrete maatregelen nemen en een cultuur van bewustwording creëren.

      Een gebruiksvriendelijke brandcheck-up

      “Het is niet onze bedoeling om met een mega-uitgebreide audit af te komen, maar wel om te zorgen voor een toegankelijke tool die u laat zien wat de visie van de verzekeraar is als het op risico's in gebouwen aankomt.”

      Het aantal vragen verschilt naargelang het type gebouw en de aard van het risico. De tool is erg gebruiksvriendelijk. “Er staan een aantal technische termen in, dat klopt, maar u wordt bewust gemaakt van de gevaren en de noodzaak om ze te beperken”, nuanceert Johan Olbrechts.

      Op zoek naar mogelijke nieuwe bronnen van brand

      “Er kunnen altijd nieuwe bronnen of oorzaken de kop opsteken. Dat zien we bijvoorbeeld met elektrische wagens", aldus nog Johan Olbrechts. Daarom voert AXA in zijn portefeuille regelmatig studies uit naar de aard van de branden waarvoor het een vergoeding uitkeert.

      AXA blijft investeren in de zoektocht naar nieuwe tools om zijn klanten te ondersteunen en hen vertrouwd te maken met mogelijke brandgevaren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de risico’s beter in kaart worden gebracht door bijvoorbeeld collega’s op te leiden, de juiste keuzes te maken bij nieuwe investeringen (beton in plaats van een metalen structuur, die minder vuurbestendig is) enzovoort.

      Door op de hoogte te blijven van de risico's waarmee onze klanten worden geconfronteerd, kunnen we hen beter ondersteunen en hen begeleiden bij aangepaste veiligheidsplannen.


      Meer weten?

      Lees onze Fire Fl@shes: Codex over het welzijn op het werk / Brandwerende deuren

      DEEL DIT ARTIKEL