Ga naar de hoofdinhoud

Press

AXA en GoodPlanet bieden eerste Climate School workshop aan

Top

AXA en GoodPlanet bieden eerste Climate School workshop aan

GoodPlanet Belgium en verzekeraar AXA Belgium hebben vrijdag de eerste 'Climate School Workshop' van dit nieuwe schooljaar gegeven. Het is de eerste van een honderdtal klimaatworkshops die zullen worden gegeven door animatoren van GoodPlanet. De workshops zijn bedoeld voor leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs in Brussel, Luik en Antwerpen. De federaal Minister van Klimaat, mevrouw Zakia Khattabi, was aanwezig om dit initiatief te ondersteunen.

We hoeven het niet meer te benadrukken: het ontregelde klimaat beheerst de actualiteit. De klimaatproblematiek is complex en soms moeilijk te vatten voor jongeren. Het is dan ook van cruciaal belang dat ze die problematiek begrijpen om beter te weten wat de mogelijke oplossingen zijn, zowel individueel als collectief. AXA Belgium en GoodPlanet Belgium willen een antwoord bieden op die behoefte door middel van een honderdtal workshops, bedoeld om meer dan 2.500 jongeren in Brusselse, Luikse en Antwerpse scholen bewust te maken van de milieuproblematiek.

Ludieke workshops om op een leuke manier begrip te krijgen van het probleem

Voor dergelijke cruciale uitdagingen is het belangrijk om jongeren een systemische visie te bieden. Maar ook om hen er op een ludieke manier bij te betrekken zodat ze zich het thema en de mogelijke oplossingen eigen kunnen maken. De workshop bestaat uit twee sessies van 50 minuten. De eerste sessie omvat quizvragen en didactische filmpjes waarin bepaalde kernbegrippen worden uitgelegd, zoals de geschiedenis van de aarde, het grote klimaatsysteem, de teloorgang van de biodiversiteit, ... In de tweede sessie moeten de leerlingen samen nadenken over oplossingen, zoals bijvoorbeeld een manier om hun eigen ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.

25 jaar ervaring in educatie rond duurzame ontwikkeling

Voor GoodPlanet Belgium speelt educatie een belangrijke rol in de transitie naar een duurzamere samenleving. Daarom zetten we ons al 25 jaar dagelijks in, zowel in de kleuter-, lagere en middelbare scholen. Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet Belgium.

Omwille van deze expertise op het vlak van educatie over duurzame ontwikkeling heeft AXA Belgium GoodPlanet Belgium uitgekozen voor de aanpassing en verdere ontwikkeling van deze workshops.

De klimaatverandering, een grote uitdaging

De klimaatverandering is één van de grootste risico's voor een verzekeraar als AXA. Daarom is de vorming omtrent die problematiek een belangrijk element in de Sustainability-strategie van AXA. De verzekeraar is ervan overtuigd dat de bevolking de nodige middelen moet krijgen om de uitdaging van de klimaatverandering te begrijpen om samen in actie te kunnen schieten.

Als verantwoordelijke verzekeraar hebben we 100% van onze 3.000 medewerkers in België opgeleid dankzij de online opleiding 'AXA Climate School'. In 2022 willen we die vorming openstellen voor het grote publiek, te beginnen met de scholen in de buurt van onze vestigingen, met name in Brussel, Antwerpen en Luik. We zijn blij dat we kunnen samenwerken met onze partner GoodPlanet Belgium. Dankzij hun expertise hebben we onze opleiding kunnen aanpassen naar een pedagogisch verantwoorde workshop voor leerlingen van het middelbaar. Étienne Bouas-Laurent, CEO van AXA Belgium.

Een initiatief dat ondersteund wordt door de federaal minister van Klimaat, mevrouw Zakia Khattabi

De uitdaging van het koolstofarm maken van de economie vereist de ontwikkeling én uitvoering van een ambitieus klimaatbeleid. Het gaat er nu om alle overheden en alle sectoren van onze economische activiteit te mobiliseren en elk overheidsinitiatief in de context van koolstofneutraliteit te plaatsen. Dat geldt ook voor ons onderwijs! Het is niet geloofwaardig te geloven dat we kunnen blijven doorgaan met onderwijs dat deel uitmaakt van een model, een sociaal project dat aan de basis ligt van de klimaatverandering. Onze universiteiten kunnen niet doorgaan met het doorgeven van economische theorieën over absolute groei, enz. Ik heb altijd verklaard dat kennis over het klimaat niet beperkt kan blijven tot boeken, wetenschappelijke artikelen of rapporten die slechts voor enkele personen geschreven zijn. Het klimaat gaat iedereen aan! Het is daarom van essentieel belang dat iedereen in staat is onmiddellijk maatregelen te nemen om de klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. We moeten zorgen voor een rechtvaardige overgang naar een duurzame samenleving, en tegelijkertijd onze veerkracht waarborgen tegen de gevolgen van de klimaatverandering die niet langer vermeden kunnen worden, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren. federaal minister van Klimaat, mevrouw Zakia Khattabi.

Heeft u interesse in het maken van een reportage?
GoodPlanet & AXA bieden de mogelijkheid om deel te nemen aan een klimaatworkshop.
Gelieve evenwel contact op te nemen met de persdienst van GoodPlanet of AXA verzekeringen.

In de praktijk

Scholen die een workshop willen organiseren, kunnen zich gratis inschrijven via de volgende link: Climate School Workshop - GoodPlanet Belgium. De workshop bestaat uit twee opeenvolgende sessies van 50 minuten, in de steden waar het project momenteel loopt, namelijk: Brussel, Luik en Antwerpen.

Over GoodPlanet Belgium

GoodPlanet inspireert jong en oud en moedigt alle generaties aan om duurzaam te leven. Voor een gezonde planeet voor iedereen, vandaag en in de toekomst. Dankzij onze projecten, onze campagnes en onze evenementen, verspreiden we onze kennis en leggen we de basis voor verandering. Voor GoodPlanet speelt educatie een belangrijke rol in de transitie naar een duurzamere samenleving. Daarom focussen we al meer dan 20 jaar op kinderen en jongeren. Zo is GoodPlanet een bevoorrechte partner geworden van instellingen en ondernemingen die actief een geëngageerde maatschappelijke rol willen vervullen. Ieder jaar inspireren en motiveren onze 100 werknemers en onze tientallen vrijwilligers meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen in heel België.

DEEL DIT ARTIKEL