Ga naar de hoofdinhoud
8 tips voor een onvergetelijke housewarming-party 8 tips voor een onvergetelijke housewarming-party

Blog

Langdurig op reis als student: met deze checklist bent u er helemaal klaar voor

Top

Langdurig op reis als student: met deze checklist bent u er helemaal klaar voor

De kogel is door de kerk, het staat vast: u vertrekt om meerdere maanden te studeren in het buitenland! U bent waarschijnlijk enthousiast om nieuwe horizonten te verkennen, maar een langdurige reis vergt wel wat voorbereiding. Wij geven u graag een lijst van zaken waaraan u moet denken voordat u uw koffers pakt.

Logies

Zit u op kot? Dan bent u zeker gebonden aan een huurovereenkomst en moet u bepaalde verplichtingen nakomen. Controleer daarom goed de vermelde opzegtermijn. Meestal gaat het om drie maanden.

Als u bij uw terugkeer opnieuw in uw kot wil wonen, onderhandel dan met de eigenaar over de organisatie van uw afwezigheid. Sommige eigenaars zullen ermee instemmen om uw studio of kot tijdens uw buitenlands avontuur te verhuren aan een andere kandidaat. Om het even wat u kiest: bespreek dit altijd eerst met uw kotbaas!

Huurt u samen met anderen, dan liggen de te volgen regels vast in het samenhuurpact en moet u overleggen met uw medehuurders.

Denk eraan logies te zoeken in de stad waar u zult verblijven. Sommige bestemmingen zijn heel populair, en de woongelegenheden zijn er enorm in trek. Controleer zodra u iets gevonden hebt of u gedekt wordt door een woonverzekering die u beschermt in geval van brand of waterschade.

Als u ten laste bent van uw ouders, vraag dan of hun verzekering de eventuele schadegevallen dekt aan uw buitenlands studentenverblijf. Zo niet, moet u zelf, ter plaatse, een contract afsluiten. Denk ook aan de inhoud die u van thuis meeneemt!

Administratieve aspecten

First things first: uw vliegtuigticket. Hoe eerder u boekt, hoe goedkoper het zal zijn. Controleer daarna:

  • De geldigheidsduur van uw identiteitskaart als u binnen Europa reist, om te vermijden dat ze vervalt tijdens uw verblijf. Neem anders de nodige voorzorgen.
  • De formaliteiten en de kosten voor het aanvragen van een paspoort als u buiten Europa reist.
  • De betaalmogelijkheden van uw bankkaart in het buitenland.
  • De dekking van uw ziekenfonds in het buitenland. Een aanvullende verzekering in geval van ziekte of een ongeval in het buitenland zou noodzakelijk kunnen zijn. zou noodzakelijk kunnen zijn.

Evalueer de risico's en onvoorziene omstandigheden

U denkt er liever niet aan maar ook tijdens uw studentenreis kan er wat gebeuren. Wat moet u bijvoorbeeld doen als uw portefeuille met uw identiteitspapieren gestolen wordt bij aankomst op de luchthaven, nog voordat uw avontuur echt begonnen is?

 

En dus is het belangrijk u ook hierop voor te bereiden. Gelukkig bestaan er specifieke verzekeringen om u te wapenen tegen deze risico's.

 

Wil u vertrekken zonder kopzorgen? Ontdek ons exclusief Students Travel pack voor een verblijf zonder zorgen.

Studeren in het buitenland zonder zorgen?

Een onvergetelijke en zorgeloze ervaring: je kan op ons rekenen, ook in het buitenland!

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL