Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Welke verzekeringen sluit je best af als je een woning koopt?

Top

| 4 min lezen

Welke verzekeringen sluit je best af als je een woning koopt?

Koop je vastgoed?

Bescherm je nabestaanden financieel in geval van overlijden met een schuldsaldoverzekering.

Ontdek onze oplossingen

Of je nu een bestaande woning koopt of een nieuw huis bouwt, met volgende verzekeringen bescherm je niet alleen je nieuwe woonst maar ook je gezin en jezelf. Waar te beginnen? Laten we dit in detail overlopen.

1. Als je een hypothecair krediet hebt afgesloten: de schuldsaldoverzekering

Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar is een extra garantie voor de bank dat ze haar geld terugziet in geval van overlijden en vaak een voorwaarde voor een mooi tarief voor je krediet.

Wanneer je een hypothecair krediet hebt afgesloten, is het meer dan slim om zo’n verzekering af te sluiten. Ze beschermt je nabestaanden financieel in geval van overlijden. Mocht je overlijden voordat je je lening hebt afbetaald, betaalt de verzekeringsmaatschappij een bedrag uit waarmee het saldo van je uitstaande lening gedeeltelijk of volledig kan aflossen. Zo voorkom je dat zij naast het emotionele verlies ook financiële problemen krijgen.

Bovendien geeft de schuldsaldoverzekering jou in bepaalde gevallen recht op belastingvermindering. Praktisch en slim!

2. Een must: de woonverzekering

Nog zo’n verzekering die wettelijk niet verplicht is, maar essentieel om je eigendom degelijk te beschermen. Stel dat je huis door brand wordt verwoest. Je zit zonder dak boven je hoofd... Dankzij je woonverzekering betaalt de verzekeringsmaatschappij jou een schadevergoeding uit. Weten voor welk bedrag je wordt vergoed? Lees zeker ook de bijzondere voorwaarden van je contract.

De wet bepaalt dat de woonverzekering voorzien door je verzekeringsmaatschappij naast brand ook verplicht waterschade en andere klimatologische gebeurtenissen dekt. Andere dekkingen, zoals bescherming van de tuinmeubelen en diefstal, zijn dan weer optioneel.

3. Met een gerust hart bouwen of verbouwen

Een woning bouwen vergt veel energie en organisatie. Hetzelfde geldt voor grote renovatiewerken waarbij een architect betrokken is. Helaas duiken er vaak onvoorziene problemen op. Natuurlijk kan je rekenen op de tienjarige aansprakelijkheid van alle bouwpartners die bij je project betrokken zijn. Maar dat is onvoldoende. Het is dan ook absoluut raadzaam een verzekering ‘Alle Bouwplaatsrisico's’ af te sluiten. Deze verzekering beschermt jou tegen schade op de werf en gevolgen van gebeurtenissen die kunnen leiden tot vertragingen of - erger nog - het stilleggen van de werf.

4. Denk eraan ook je inkomen te verzekeren

Een ongeval is helaas snel gebeurd en kan een serieuze negatieve impact hebben op je inkomen wanneer je hierdoor arbeidsongeschikt of invalide wordt. Het wordt dan vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om je hypothecaire lening terug te betalen.

Om deze situatie te vermijden, kan je als particulier een verzekering ‘Ongevallen Privéleven afsluiten die jou vergoedt in geval van tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ongeval in je privéleven.

Ben je zelfstandig? Bescherm je maandelijks inkomen en sluit een ‘Arbeidsongeschiktheidverzekering’, een verzekering ‘Patroon’ of een verzekering ‘Bedrijfsschade’ af, afhankelijk van je situatie.

Wil je meer weten over deze verzekeringen? Aarzel niet om contact op te nemen met een makelaar voor advies op maat. .

Goed om te weten: in het Waals Gewest en het Vlaams Gewest kan je ook genieten van een gratis verzekering voor de terugbetaling van je hypothecaire lening (onder bepaalde voorwaarden).

Zin om je nieuwe aankoop te vieren?

Een nieuwe woning kopen is vaak een droom die uitkomt. Door je goed te beschermen, kan je ervoor zorgen dat deze droom geen nachtmerrie wordt ...

Hehe, jij, je gezin en je woning zijn goed beschermd. Je bent verhuisd en klaar om je nieuwe nestje aan je familie en vrienden te tonen? Ontdek snel onze tips voor een geslaagde housewarmingparty: ‘8 tips voor een onvergetelijke housewarming-party’.

Koop je vastgoed?

Bescherm je nabestaanden financieel in geval van overlijden met een schuldsaldoverzekering.

Ontdek onze oplossingen

DEEL DIT ARTIKEL