Ga naar de hoofdinhoud
Slecht slapen: 5 mythes en waarheden - Manque de sommeil : 5 mythes et vérités Slecht slapen: 5 mythes en waarheden - Manque de sommeil : 5 mythes et vérités

Blog

Blog AXA.be - Slecht slapen: 5 mythes en waarheden

Top

| 3 min lezen

Slecht slapen: 5 mythes en waarheden

In dit artikel

   Uw gezondheid is onze prioriteit

   Online uw symptomen evalueren of een videoconsultatie aanvragen.

   ONTDEK ONZE DIENSTEN

   Goed slapen heeft opmerkelijke gevolgen voor je (mentale en fysieke) gezondheid. Tegenstrijdig genoeg zou één op de twee personen in onze samenleving vandaag niet genoeg slapen, terwijl slaap net zo belangrijk is. Hoe kunnen we dan de relatie met die o zo waardevolle bondgenoot herstellen?

   De magie van slapen

   Naast de onmiddellijke heilzame gevolgen van een verkwikkende nachtrust, biedt slapen ook tal van onverwachte voordelen voor onze gezondheid: goede cognitieve functies, concentratievermogen, goed humeur, beter geheugen, vlottere spijsvertering, batterijen opgeladen voor onze sportactiviteiten ... Beter nog: slapen helpt om cardiovasculaire ziekten en immuundeficiëntie te voorkomen.

   Volgens dr. Inge Declercq, neurologe en slaapexperte, is goed slapen een levensstijl waar we allemaal aan kunnen werken. Hieronder legt ze ons uit hoe de slaap-waakcyclus werkt en deelt ze met ons 5 mythes en waarheden over slapen.

   3 elementen die een impact hebben op je slaap

   We hebben een biologische klok die het ritme van ons lichaam bepaalt. De Europese bevolking zou meer nachtmensen dan vroege vogels tellen en ook een groot deel 'neutrale' profielen.

   Ook de behoefte aan slaap is bij iedereen verschillend: misschien heb jij wel 9 uur slaap nodig terwijl jouw partner genoeg heeft aan 7 uur. Over het algemeen geldt: hoe groter de behoefte aan slaap, hoe groter de slaperigheid en hoe gemakkelijker het is om in slaap te vallen.

   Naast die interne factoren heeft ook onze omgeving een impact op onze slaap. We zijn allemaal voortdurend in interactie met externe elementen, zoals licht, lichaamsactiviteit, stress, spijsvertering, de seizoenen, de leeftijd ... Die externe 'tijdgevers' hebben een invloed op onze nachten.

   5 mythes en waarheden over slapen

   • Moeten we altijd 8 uur slapen?

    Dokter Declercq: "Neen, dat is slechts voor bepaalde personen het geval. Tussen 7 en 9 uur slaap per nacht, dat is wat we gemiddeld nodig hebben. Maar uit wetenschappelijke studies is gebleken dat sommigen in betere gezondheid zullen verkeren wanneer ze 7 uur per nacht slapen dan wanneer ze 8 uur slapen."

   • De uren vóór middernacht tellen dubbel

    "Voor de vroege vogels, die dus ook vroeger gaan slapen, geldt dat in zekere mate. Maar niet voor de nachtmensen: als zij rond 22 uur naar bed gaan, zullen ze de slaap niet kunnen vatten, wat juist slapeloosheid in de hand kan werken", verduidelijkt dr. Declercq.

   • Lezen voor het slapengaan

    "Dat is een goed idee zolang je niet op een scherm en niet langer dan 20 minuten leest. Maar als je helemaal opgezogen wordt door de intriges in je boek, gaat dat al snel ten koste van je slaaptijd en -kwaliteit."

   • Ik sta op om 8.30 uur. Ben ik dan lui?

    "Neen, voel je niet schuldig: het is mogelijk dat je gewoon een avondmens en geen ochtendmens bent", stelt dr. Declercq ons gerust.

   • De toekomst behoort toe aan degenen die vroeg opstaan

    De slaapexpert corrigeert dat: "De toekomst behoort toe aan degenen die hun bioritme volgen."

   Meer lezen? De boeken van dr. Declercq zijn vlot leesbaar en staan boordevol gezondheids- en slaaptips:

   • Inge Declercq (2020), De kracht van slapen, Pelckmans.
   • Inge Declercq (2022), Slaap wijzer, Pelckmans.

   Meer info en tips op onze gezondheidsblog.

   Wil je als werkgever je werknemers beschermen tegen gezondheidsproblemen? Ontdek hier wat de gezondheidsverzekering van AXA omvat.

   Heb je een gezondheidsverzekering bij AXA?  Ontdek hier al je voordelen op je gezondheidsplatform MyAXA Healthcare.

   Uw gezondheid is onze prioriteit

   Online uw symptomen evalueren of een videoconsultatie aanvragen.

   ONTDEK ONZE DIENSTEN

   DEEL DIT ARTIKEL