Blog

De 6 meest courante rijhulpsystemen (ADAS): een overzicht

Top

De 6 meest courante rijhulpsystemen (ADAS): een overzicht

Rijhulpsystemen maken autorijden veiliger (en soms ook goedkoper). Immers, hoe ‘slimmer’ je wagen, hoe minder kans op een botsing. Koop je een nieuwe wagen? Dan is deze mogelijk uitgerust met meerdere rijhulpsystemen of ‘ADAS’ (Advanced Driver Assistance Systems).

Hieronder vind je een overzicht van de 6 door AXA erkende rijhulpsystemen en hun werking:

  1. Parkeerhulp
  2. Dodehoeksignalisatie
  3. Rijstrookondersteuning
  4. Automatic Emergency Braking (AEB)
  5. Aandachtsassistent
  6. Adaptive cruise control

1. Parkeerhulp: pieptoon, camera en hulplijnen

Jan en zijn vriendin Julie hebben besloten een nieuwe auto te kopen. Jan heeft een hekel aan lastige parkeermanoeuvres in smalle straatjes en Julie krijgt koude rillingen bij de gedachte aan achterwaarts te moeten parkeren op een drukke baan.

Gelukkig kunnen Julie en Jan kiezen voor parkeerhulp of parkeer assistentie systemen:

Achteruitrijradar en obstakeldetector: parkeer ‘in een piep’

Terwijl je parkeert, wordt in je wagen een piepsysteem geactiveerd door de ingebouwde parkeersensoren (voor- en achteraan aanwezig): hoe dichter je bij een obstakel (zoals een persoon, paaltje of ander voertuig) komt, hoe scheller de pieptoon klinkt.

Parkeer assistent met camera: je extra ogen

Dankzij deze (360°-) camera zie je op je dashboard wat er zich allemaal rond je wagen bevindt of afspeelt. Bovendien worden er hulplijnen getoond die je als parkeer assistent kan gebruiken tijdens het parkeren. Misschien heb je zelfs een parkeerpilot (elektronische parkeerhulp) voor het zoeken van een vrijeparkeerplaats of autonoom uitvoeren van (parkeer-)maneuvers.

Ontdek nog meer over automatisch parkeerhulp

2. Dodehoeksignalisatie: handig verklikkerlichtje

Jan is als de dood voor een dodehoekongeval en kijkt altijd minstens vijf keer over zijn schouder vooraleer hij ritst of invoegt. De dodehoekbewaking (of ook ‘blind spot system’) kan hem echter heel wat toekomstige nekklachten besparen.

Hoe het werkt?

De dodehoekdetector spot de aanwezigheid van andere auto’s in Jans ‘dode hoek’. Een verklikkerlichtje in de buitenspiegels waarschuwt hem dus dat er zich een ander voertuig in zijn ‘dode hoek’ bevindt en dat hij extra voorzichtig moet zijn. Knipt het verklikkerlichtje niet aan? Dan kan Jan rustig invoegen zonder over zijn schouder te moeten kijken.

3. Rijstrookondersteuning: als je stuur gaat trillen

Na weer eens een vermoeiende dag met de kinderen zit Julie een beetje verstrooid achter het stuur en wijkt ze (zonder het te merken) stilletjes af van de rijstrook waarop ze zich bevindt. Dit keer heeft ze geluk en raakt ze de wagen naast haar net niet, al is ze wel erg geschrokken. Maar zal ze de volgende keer evenveel geluk hebben?

Gelukkig bestaat er een rijhulpsysteem dat haar kan waarschuwen wanneer dit gebeurt. Met rijstrookondersteuning (lane support) gaat het stuur van je wagen immers trillen wanneer je de volle of onderbroken witte lijn overschrijdt zonder dat je vooraf gepinkt had. Zo word je bijna letterlijk meteen weer ‘wakker geschud’.

Ontdek nog meer over rijstrookondersteuning

4. AEB, met of zonder vermijdingsassistentie of voetgangersdetectie : remmen 'made easy'

AEB (Automatic Emergency Braking):

remsysteem dat in een noodsituatie de wagen automatisch (dus zonder tussenkomst van de bestuurder) doet remmen. Als aanvulling op dit automatisch remsysteem, bestaat er ook een AEB-systeem met herkenning van voetgangers, fietsers, dieren, ... en een vermijdingsassistentie. Deze laatste treedt in werking wanneer het ongeval niet meer kan vermeden worden, zelfs niet door automatisch remmen. Het voertuig wordt dan autonoom gestuurd naar het rijvak dat als vrij wordt beoordeeld.

Ontdek nog meer over AEB

5. De aandachtassistent: 'Time for a break'

Lange ritten?

De aandacht assistent (of ook attention assist) vertelt je wanneer het tijd is om de wagen even aan de kant te zetten. Hoe dat werkt? Het rijhulpsysteem registreert je rijtijd, de bewegingen van het stuur, snelheidswijzigingen, het gebruik van knipperlichten en veel meer. De aandachtsassistent verwerkt deze gegevens en geeft daarna een geluidssignaal of visuele hint (zoals een kopje koffie) wanneer het tijd is om even rust te nemen.

Ontdek nog meer over de aandachtsassistent

6. Adaptive cruise control: handig voor in de file

Voorkom snelheidsovertredingen of vermijd een aanrijding met de wagen vóór je dankzij de adaptive cruise control (of ook proactieve snelheidsregelaar). Met dit rijhulpsysteem wordt de snelheid van je wagen afgestemd op het voertuig dat zich vóór je bevindt. Erg handig voor tijdens het filerijden. Een radar of laser meet de afstand tussen je voertuig en het voertuig vóór je en past de snelheid automatisch aan om zo een veilige afstand te bewaren. Zodra het obstakel is verdwenen, neemt je auto opnieuw de oorspronkelijke snelheid aan.

Ontdek nog meer over (adaptive) cruise control

DEEL DIT ARTIKEL