Ga naar de hoofdinhoud
8 tips voor een onvergetelijke housewarming-party 8 tips voor een onvergetelijke housewarming-party

Blog

Cruise control & adaptive cruise control: verschil & voordelen

Top

| 2 min lezen.

Cruise control & adaptive cruise control: verschil & voordelen

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

Cruise control (CC) en adaptive cruise control (ACC) zijn rijhulpsystemen die autorijden comfortabeler en veiliger maken. Ze hebben ongeveer dezelfde functie, maar zijn toch ook verschillend.

Wat is cruise control?

De cruise control of snelheidsregelaar is een rijhulpsysteem waarmee je automatisch aan eenzelfde snelheid kan blijven rijden. Zonder het gaspedaal te hoeven indrukken. Knopje indrukken en cruisen maar!

Wat is adaptive cruise control?

Adaptive cruise control (of smart cruise control) is een aanvulling op de cruise control.

Het slimme rijhulpsysteem stelt niet alleen je gewenste snelheid in: een radar of laser meet ook de afstand tussen je voertuig en je voorligger. Gaat je voorligger remmen? Dan remt ook jouw wagen automatisch. Versnelt je voorganger weer? Dan doet ook jouw wagen dat.

Je wagen past zijn snelheid dus voortdurend aan en bewaart steeds een veilige afstand met je voorligger. Zodra het voertuig voor je verdwijnt, neemt je auto opnieuw zijn oorspronkelijke snelheid aan.

Voordelen cruise control en adaptive cruise control

Cruise control en adaptive cruise control zijn vooral handig voor langere ritten op de autostrade en bieden heel wat voordelen, zoals:

  • Je rijdt zuiniger en goedkoper want je verbruikt minder brandstof
  • Je vermijdt makkelijk snelheidsovertredingen (door de snelheid van je cruise control in te stellen op de maximale toegestane snelheid)
  • Je hoeft geen aandacht meer te besteden aan de snelheid en kan dus aandachtiger de weg volgen
  • Je rijdt comfortabeler (want je hoeft het gaspedaal niet voortdurend ingedrukt te houden)

Is de (adaptive) cruise control een veilig systeem?

Autorijden met de (adaptive) cruise control is veilig omdat je het rijhulpsysteem tijdens het rijden makkelijk kan uitzetten wanneer je dat wil. Met een lichte duw op de rem, het gaspedaal of de koppeling schakelt het systeem zichzelf onmiddellijk uit. Zo rijd je gewoon manueel verder en heb je jouw snelheid opnieuw helemaal zelf in handen.

DEEL DIT ARTIKEL