Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Uw wagen uitlenen: uw verzekering zorgt voor iedereen

Top

Uw wagen uitlenen: uw verzekering zorgt voor iedereen

Relaxed blijven als u uw wagen uitleent? Dat kan perfect.

Leuk of niet maar uw auto heeft de harten van uw gezinsleden en uw vrienden veroverd en ze vragen u onophoudelijk hem te mogen lenen! Als groot voorstander van ’delen’, kan u er niet aan weerstaan hun dit plezier te gunnen. Maar wat zijn de gevolgen voor uw verzekering? En wat gebeurt er bij tegenslag?

U leent uw voertuig soms uit aan uw vrienden, aan een familielid?

Uw kind heeft zijn rijbewijs maar nog geen eigen auto? Wanneer u uw wagen aan hem uitleent, wat moet u dan concreet doen?

 • Indien u uw auto soms toevertrouwt aan familieleden, wordt hun verantwoordelijkheid voor schade die berokkend wordt aan derden, gedekt door ons BA-autoverzekeringscontract cfr. de wet betreffende de verplichte autoverzekering.
 • Vertrouwt u uw voertuig regelmatig toe aan familieleden of aan personen die u de kosten voor het gebruik netjes terugbetalen? Controleer dan bij uw makelaar of uw BA-autoverzekeraar wel degelijk dit extra gebruik aanvaardt want meestal is dit niet zo.
 • Indien uw gezin meerdere bestuurders telt, geef dan niet enkel de hoofdbestuurder op, maar ook alle occasionele bestuurders. Zo kan ook uw kind als occasionele bestuurder zijn ervaring laten gelden: zijn premie zal dalen wanneer hij een verzekering op zijn eigen naam afsluit. Bovendien zal hij dan ook van andere voordelen genieten. Altijd leuk meegenomen!

Tip: Het is heel belangrijk om uw verzekeraar zo precies mogelijk te informeren over wie de auto meest gebruikt (en dus hoofdbestuurder is). Het niet doorgeven van correcte informatie kan immers vervelende gevolgen hebben.

Auto uitgeleend … een ongeval?

Vrij vervelend en u hebt er nu al spijt van dat u uw voertuig hebt uitgeleend! Geen zorgen, blijf relaxed want:

 • Indien de bestuurder van uw voertuig aan de oorsprong ligt van het ongeval, vergoedt uw verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) de schade die berokkend werd aan de tegenpartij. Indien u een volledige omniumverzekeringen een bijkomende waarborg veiligheid van de bestuurder hebt onderschreven, is de schade aan uw voertuig gedekt, evenals de lichamelijke schade van de persoon aan wie u uw wagen occasioneel had uitgeleend. .
 • Indien uw voertuig niet aan de oorsprong ligt van het ongeval, is dit goed nieuws. Het is de verzekering van de andere bestuurder/gebruiker die de herstelling van uw voertuig ten laste neemt. Ook de ontlener van het voertuig wordt vergoed indien hij gekwetst is.
 • In geval van geschil en indien u de optie rechtsbijstand hebt onderschreven, zal AXA de belangen van zowel de occasionele ontlener als die van u verdedigen.

De AXA oplossingen die u het leven makkelijk maken

 • Pick-up & delivery

  Een aanrijding? AXA laat uw auto takelen en zorgt voor een vervangwagen, waar en wanneer u wilt.

  Meer weten

 • Online aangifte en follow-up van uw schadegeval

  In uw klantenzone MyAXA kunt u snel een schadegeval aangeven en uw dossier opvolgen wanneer het u best past.

  Meer weten

 • Erkende garages

  Wij werken samen met een ruim netwerk van erkende garages waar u geniet van een vlekkeloze service en extra voordelen.

  Meer weten

 • Een verzekeringsmakelaar aan uw zijde

  U kunt steeds rekenen op uw verzekeringsmakelaar: een rechtstreeks contact, een betrouwbare expertise en advies op maat

  Meer weten

 • Eerste hulp

  En cas d'accident, notre priorité est d'être rapidement à vos côtés.

  Meer weten

 • App AXA Drive

  Deze app geeft u persoonlijke tips om uw rijstijl te verbeteren.

  Meer weten

Voor het beste advies, praat erover met uw makelaar.

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL