Ga naar de hoofdinhoud
NL
test test

Blog

Is een autoverzekering verplicht? 

Top

Is een autoverzekering verplicht? 

Al ben je nog zo voorzichtig, een auto-ongeval kan iedereen overkomen. Zelfs de beste chauffeurs … Daarom ben je in België, zodra je een voertuig in het verkeer brengt, wettelijk verplicht een BA-autoverzekering af te sluiten. Deze vergoedt de schade die je veroorzaakt aan anderen.

Wat dekt de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) ?

 • De lichamelijke schade die jij aan anderen veroorzaakt
  inclusief je passagiers, tijdens een ongeval. Maar ook de lichamelijke schade aan zwakke weggebruikers (voetgangers, fietsers, …), zelfs als jij niet in fout bent.
  Opgelet: de lichamelijke schade van de aansprakelijke bestuurder is niet gedekt! Hiervoor moet je een optionele dekking afsluiten die zorgt voor de bescherming/veiligheid van de bestuurder.
 • De materiële schade die jij aan anderen veroorzaakt
  M.a.w. wanneer je een ongeval had en de auto of goederen van een tegenpartij beschadigde.
  Opgelet: een BA-verzekering is een basisdekking. Dit betekent dat de volgende schades niet gedekt zijn:
  • aan je eigen voertuig bij een ongeval (dit kan enkel in een Omniumverzekering)
  • de schade die je voertuig oploopt door diefstal, brand, natuurkrachten of glasbreuk

  Vanzelfsprekend kan je ook al die extra’s verzekeren maar dan moet je dus bijkomende dekkingen afsluiten.

Een basisdekking maar met nuances

Je kocht een nieuw of tweedehandsvoertuig en gaat dan op zoek naar een geschikte autoverzekering. Misschien ga je zelf, bijvoorbeeld op het internet, een kijkje nemen naar het aanbod op de verzekeringsmarkt of klop je aan bij je vertrouwde makelaar. 

En wellicht hou je tijdens je zoektocht rekening met wat je zal moeten betalen. Maar vergelijk toch ook even wat je voor die centen in de plaats krijgt. De ene waarborg BA is immers al beperkter of ruimer dan de andere.

Veel verzekeraars hebben de verplichte BA-autoverzekering uitgebreid met allerhande extra’s, zodat je met een gerust hart de baan op kan.

Zit er in jouw BA-verzekering bijvoorbeeld ook een BOB-waarborg, een (kosteloze) takeldienst, enzovoort? Kijk dit zeker goed na want het gaat hier om handige voordelen die jou heel wat stress kunnen besparen.    

Onze tip

Heb je enkel een BA nodig of is het veiliger voor jezelf, je wagen en je passagiers om toch een uitgebreider pakket te nemen?   

Bespreek dit met je makelaar, vraag een offerte en kies dan voor een autoverzekering op basis van je budget en wat je écht nodig hebt.

Of bereken je premie in onze online tool. Tevreden van het resultaat? Dan kan je onmiddellijk je contract afsluiten (en bij twijfel kan je nog altijd terecht bij een makelaar).

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL