Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Blog AXA.be – Het verschil in pensioen tussen mannen en vrouwen

Top

| 2 min lezen

Pensioensparen: een ideale manier om het verschil in pensioen tussen mannen en vrouwen te verkleinen

Pensioen Pensioen

Genieten van je pensioen?

Simuleer je pensioen en ontdek hoe je je pensioenkloof kan verkleinen.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Het maandelijkse brutopensioen van een vrouw ligt gemiddeld 403 euro lager dan dat van een man, zoals PensioenStat.be aangeeft. Dat komt neer op een pensioenkloof van 20%. Wat zijn de oorzaken van dit grote verschil en hoe kan dit opgevangen worden? Pensioensparen biedt een oplossing.

Wat veroorzaakt het verschil in pensioen tussen mannen en vrouwen?

Aan de basis van deze pensioenkloof ligt natuurlijk de loonkloof tussen mannen en vrouwen. In eenzelfde functie verdienen vrouwen vaak minder dan mannen. Ook zijn de leidinggevende functies nog steeds grotendeels weggelegd voor mannen en zijn meer vrouwen actief in de sectoren met lagere lonen.

Daarnaast is er het grote verschil qua deeltijds werk. Meer dan 40% van alle werkende vrouwen werkt parttime, tegenover ongeveer 12% van de mannen. Dit is vaak om de zorg voor het gezin of anderen op zich te nemen. Belangrijke en noodzakelijke beslissingen, maar op lange termijn kunnen ze er wel toe leiden dat vrouwen een lager pensioen krijgen …

Minder aanvullend pensioen

De loonkloof uit zich ook in extralegale voordelen. Zo zijn er veel minder vrouwen die een groepsverzekering kunnen afsluiten via hun werkgever. Heeft een vrouw wel een groepsverzekering via haar werkgever, dan zijn de bedragen hiervan meestal lager dan die van een man. Een dergelijke situatie tijdens de loopbaan leidt dus tot een lager pensioen voor vrouwen na de loopbaan.

Een extra pensioenspaarpot is broodnodig

Deze situatie is nog steeds reëel, zoals blijkt uit het onderzoek van Claudia Goldin, winnares van de Nobelprijs Economie 2023. Uit deze cijfers blijkt dat het voor vrouwen nog belangrijker is om een aanvullend pensioen op te bouwen. Ze kunnen dit doen via pensioensparen en/of langetermijnsparen of door te kiezen voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). Via dit pensioenplan kunnen werknemers die geen (of slechts een beperkte) groepsverzekering hebben, zelf een aanvullend pensioen opbouwen door afhoudingen van het loon.

Maak een afspraak met jouw makelaar. Hij vertelt je er alles over.

Pensioen Pensioen

Genieten van je pensioen?

Simuleer je pensioen en ontdek hoe je je pensioenkloof kan verkleinen.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL