Ga naar de hoofdinhoud
Bezienswaardigheden en activiteiten in Mechelen Bezienswaardigheden en activiteiten in Mechelen

Blog

Mechelen, een kleine stad met een groot aanbod | Blog AXA.be

Top

| 6 min lezen

Mechelen, een kleine stad die heel wat te bieden heeft

8 historische kerken, 6 beiaarden, een groot begijnhof, een toren met zicht over heel de stad, het centrum van de Bourgondische geschiedenis en muren die heel wat te vertellen hebben ... Dat vindt u allemaal in Mechelen, een toeristische stad op mensenmaat. Gesprek met Lente De Vil, promotieverantwoordelijke.

In Mechelen, een kleine maar rijke stad én de voormalige hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, is er volgens Lente De Vil, pers- en promotieverantwoordelijke van de Stad Mechelen, meer dan genoeg te beleven om er een heel weekend door te brengen: “In de zomer is het aanbod nog groter. Of u nu een liefhebber van cultuur, historisch erfgoed, sport of lekker bier bent of op zoek bent naar een leuke gezinsactiviteit, u vindt hier ongetwijfeld wat u zoekt.”

“Hier is alles op wandelafstand, de gemiddelde afstand is maar 1,5 km! De auto mag dus gerust buiten de stadsring blijven of u komt simpelweg met de trein. Mechelen is bovendien ook aangepast aan zwakke weggebruikers en personen met een beperkte mobiliteit. Een stad zonder auto en zonder al die verkeersdrukte, dat zorgt voor een aangenaam en veilig gevoel”, zegt Lente enthousiast.

Mechelen, hoofdstad van de beiaard

“Hij is van overal te zien, zo hoog reikt de Sint-Romboutstoren. Hij is maar liefst 97 m hoog en telt niet minder dan 538 trappen. U komt er 2 beiaarden tegen met hun 98 klokken en elk uur geniet u van 8 melodieën”, legt ze uit. “Mechelen telt de meeste beiaarden in de regio, we zijn niet voor niets de hoofdstad van de beiaard. Mensen van over de hele wereld komen naar onze beiaardschool.”
Het panorama bovenaan is de klim meer dan waard, zeker tegen het einde van de zomer in 2024, wanneer u dankzij een nieuwe ervaring, gebaseerd op artificiële intelligentie, het Mechelen van 500 jaar geleden kan vergelijken met de stad zoals ze vandaag is.

Mechelen, een kleine stad rijk aan cultuur en erfgoed

Op de Grote Markt zullen de verschillende stijlen van het gemeentehuis u zeker verrassen.
Ook de schoonheid van de drie gevels van de Haverwerf valt op. Aan deze kaai werd haver ontscheept en verhandeld. Let ook op hun mystieke namen: ‘De Duiveltjes’, ‘Het Paradijske’ en ‘Sint-Jozef’.

Het architecturale erfgoed telt verschillende stadspaleizen, residenties en tuinen. Daarnaast zijn er de 8 historische kerken in Mechelen die u gratis kan bezoeken. U kan er zelfs logeren in een kerk die tot hotel werd omgebouwd. In nog een andere kerk zijn de ter plaatse geschilderde werken bewaard gebleven op de plaats waar ze tot leven zijn gekomen, zoals een origineel schilderij van Rubens, die het schilderde in opdracht van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Een must-see, zeker als u van kunst houdt. Net zoals de feeërieke wintertuin in Sint-Katelijne-Waver met de glas-in-loodkoepel in art-nouveaustijl, gebouwd door de zusters Ursulinen. Bent u ook benieuwd naar wat er zich achter de deuren afspeelt? In Mechelen kunnen de muren spreken. In het stadhuis, waar vroeger een gevangenis was, kunt u uw oor te luister leggen bij de muren om het gesprek tussen twee gevangenen te horen of om het hele verhaal van de eeuwenoude muren te beluisteren.

In de voetsporen van Margareta

Op de stadsapp vindt u verschillende gratis wandelroutes. Eén van deze routes neemt u terug mee naar de Bourgondische Renaissance en laat u in de voetsporen van Margareta van Oostenrijk en Keizer Karel treden. Doorheen de wandeling ontdekt u hoe ze de stad die we vandaag kennen mee hebben vormgegeven. U vindt dit ook terug in het museum Hof van Buysleyden. Daar komt u meer te weten over de stad, haar edellieden en ook over de personen die de stad mee gebouwd hebben, ook al zijn ze niet van adel en vinden we ze niet meteen terug in de geschiedenisboeken.

Een Mechelse zomer die zowel feestelijk als sportief kan zijn

In 2024 staan er tal van festivals op de agenda: het grootste (en volledig gratis) festival is Maanrock van 23 tot 25 augustus. Daarnaast is er Parkpop in de Kruidtuin en de muzikale events van T‘Ile Malines, een stadsoase tussen twee armen van de Dijle.

Gezinnen kunnen genieten van het Speelgoedmuseum en de interactieve wandelingen van 'Mechelen stuurt je stappen' voor 6- tot 12-jarigen. Bovendien liggen de zoo van Planckendael en Technopolis slechts op een paar kilometer van het Mechelse stadscentrum.

Sportievelingen die zich wagen aan suppen – waarbij je met een peddel op een plank staat – of aan stadskajakken, kunnen de stad dan weer ontdekken vanuit een heel ander perspectief.

In Mechelen overnachten we in historische gebouwen

De hoofdstad van de beiaard beschermt haar tradities – oude brouwerijen, gerestaureerde tapijten, de Ommegang ... – en haar historisch erfgoed, dat ze graag deelt met haar bezoekers. Zo wordt er al meer dan 500 jaar bier gebrouwen in brouwerij Het Anker, waar u niet alleen van het bier kan proeven maar ook kan overnachten. “Wist u dat de uitbaters van de brouwerij vroeger zeiden dat men bier moest drinken omdat ‘water ziek maakte’? En dat het Van der Valk Hotel gebouwd is op een zwembad?” vraagt Lente tot slot.

Een uitstapje naar Mechelen deze zomer?

Plan je bezoek via de site Visit Mechelen. Hou je van geschiedenis? Ontdek ook de held van Bouillon.

DEEL DIT ARTIKEL