Ga naar de hoofdinhoud
Het kasteel van Bouillon in de zomer Het kasteel van Bouillon in de zomer

Blog

Een weekendje weg in Bouillon deze zomer? | Blog AXA.be

Top

| 4 min lezen

Een weekendje weg in Bouillon deze zomer?

   Adembenemende uitzichten die uitkijken over de Semois, een nieuwe manier om de kruistocht van Godfried van Bouillon te herbeleven, het verlichte parcours 'Odyssée de Lumière' door de stad bij het vallen van de avond ... De schepen van Toerisme deelt met ons haar favorieten uit het brede aanbod van deze stad met een rijk verleden en tal van middeleeuwse helden.

   Heel wat goede redenen om dit jaar naar Bouillon te gaan

   "De geschiedenisliefhebbers onder ons hebben een extra reden om naar hier af te zakken. De oude archeoscoop werd namelijk volledig vernieuwd en je kan er nu de nieuwe 'Bouillon Medieval Experience’ beleven. Alles werd grondig gerenoveerd: de scenografie, de show ... om bezoekers een compleet nieuwe ervaring te bieden", zegt Aurélie Pochet, schepen van Toerisme in de provincie Luxemburg. Deze meeslepende show zal ongetwijfeld gesmaakt worden door de liefhebbers van de eerste kruistocht naar Jeruzalem. Ze kunnen in de voetsporen van Godfried treden, de bescheiden maar verdienstelijke ruiter die zonder enige angst vertrok om de heilige stad te heroveren. 

   Elk jaar verwelkomt het Kasteel van Bouillon meer dan 120 000 bezoekers binnen zijn oude vestingmuren. Aurélie: "Het is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Bouillon en omstreken. Zelfs de allerkleinsten of diegenen die niet zo'n fan van rondleidingen zijn, kunnen hier hun hart ophalen aan de roofvogelshow, een schattenjacht in het kasteel of een wandeling met toortsen om het kasteel te verkennen na zonsondergang."

   De brug van Cordemoy is een ander uniek stukje erfgoed: "Mijn absolute favoriet", benadrukt ze. "Door deze brug over te steken bereik je de cisterciënzerabdij van Clairefontaine. Een mooi gebouw met spitsbogen die typisch zijn voor de gotische stijl."

   In de zomer verwelkomt Bouillon ook verschillende festivals zoals dat van de Keltische muziek in juli of de Middeleeuwse feesten in augustus.

   Hou je van een uniek lichtspektakel? Dan zijn de scènes van de Odyssée de lumière, afgespeeld op de muren in de binnenstad of op de gevel van het museum, een perfecte gelegenheid om de stadsgeschiedenis te ontdekken.

   Wandel- en mountainbikeroutes als toeristische trekpleisters in Bouillon

   Mountainbikeroutes
   Mountainbike is een populaire activiteit in Bouillon, een pionier in het aanleggen van een permanent mountainbike trail center op zijn grondgebied. Misschien laat je je wel verleiden door mountainbiketochten en de Grand Raid Godefroy. Dit sportevent in september trekt tal van sportievelingen en atleten op hoog niveau aan. De wedstrijd maakt dan ook deel uit van een officieel mountainbikekampioenschap.

   Wandelen in Bouillon: een unieke ervaring
   De wandelingen bieden uitzonderlijke uitzichten en hebben boeiende thema’s als leidraad. Zo is er de Passerelle de l’Épine, de Crêtes-route, de Corbeaux-route of de bekende Laddertjeswandeling in de gemeente Rochehaut, een favoriet bij diegenen die graag een sportieve uitdaging aangaan. De wandeling van 5 km kenmerkt zich door heel wat hoogteverschillen en smalle wandelpaden maar vooral door de 4 ladders waarvan sommige in de rotsen uitgehouwen zijn. "Een wandeling waarvoor we graag aanschuiven in het bos!", zegt Aurélie met de glimlach. "Een echte aanrader voor ervaren wandelaars of mensen die op zijn minst regelmatig de wandelschoenen aantrekken. Dankzij onze wandelpeters wordt de staat van de ladders goed opgevolgd."

   Natuurlijk zijn er ook tal van activiteiten voor de waterliefhebbers, waaronder waterfietsen en kajakken op de Semois.

   Vergis je in Bouillon niet van reus 

   Volgens de legende zou een Gallische reus zich liever in de afgrond van de Botassart storten en er sterven dan zich te laten vangen door Romeinen. De natuur die er weer de bovenhand neemt, geeft een nieuwe vorm aan het uitzicht rond de Semois met heuvels die samensmelten met de vormen van de gestorven reus. De plaats kreeg de naam het ‘graf van de reus’. Aurélie: "Vreemd genoeg is er een paar dorpen verder, in Frahan, een gelijkaardige maar minder bekende heuvel te vinden met dezelfde reusachtige proporties: dezelfde meanders van de Semois, dezelfde heuvels ... Zie je een reus, dan zou je wel eens op een andere plaats kunnen zijn dan je denkt. Beide panorama's zijn absoluut een omweg waard. "

   Heb je zin gekregen om Bouillon te ontdekken? Schrijf je ter plaatse of online in voor de avondwandelingen of de Bouillon Medieval Experience.

   Hou je van geschiedenis? Ook in Mechelen vind je talrijke referenties naar het verleden.

   DEEL DIT ARTIKEL