Ga naar de hoofdinhoud

Research Fund

Internationale onderzoeksprojecten

Als duurzame verzekeringsmaatschappij vinden we het belangrijk om onze kennis over risico’s te delen, risico’s te voorkomen en mensen te beschermen tegen de effecten ervan.  Daarom steunen we met het AXA Research Fund baanbrekend wetenschappelijk onderzoek binnen onze drie strategische pijlers:  gezondheids- en ziektepreventie, klimaatverandering & mobiliteit en sociale inclusie.

Deze aanpak ligt helemaal in lijn met onze missie ‘Samen vooruitgaan, door te beschermen wat belangrijk is’. In tien jaar tijd heeft het AXA Research Fund meer  dan 650 onderzoeksprojecten in 36 landen gesteund, voor een totaal van 250 miljoen euro.

AXA Research Fund in België

In België hebben we al 21 projecten gefinancierd, samen goed voor 8,7 miljoen euro.

Chair in neurowetenschappen, ULB 

Ruim 3 miljoen euro gaat naar een leerstoel in neurowetenschappen bij de ULB, gedragen door professor Pierre Vanderhaeghen. Met die middelen brengt het team van deze gerenommeerde onderzoeker de ontwikkeling en werking van de hersenen in kaart om hersenaandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson, doeltreffender te kunnen behandelen. 

Leerstoel over het recyclen van plastic afval door CO2 terug te winnen, UMONS 

Ons plastic afval en CO2 omzetten in nieuwe functionele materialen? Dat is het onderzoeksproject van professor Coulembier, FNRS-onderzoeker en hoogleraar aan de UMONS. In zijn project tracht hij het potentieel te ontsluiten van twee emblematische afvalproducten, koolstofdioxide (CO2) en polyolefinen - een van de meest milieubelastende kunststoffamilies - om nieuwe functionele materialen met superieure eigenschappen te creëren. Dit is een bijzonder innovatieve milieukwestie, op een moment dat de groeiende vraag naar kunststoffen en de ontwikkeling van effectieve recyclingmethoden wereldwijde aandachtspunten zijn geworden. 

Chair over de impact van de klimaatverandering op waterkwaliteit, VUB

Klimaatverandering, extreme gebeurtenissen en seizoensgebonden weerschommelingen hebben een diepgaande impact op de waterkwaliteit in rivieren, meren en reservoirs. Dat vormt een bedreiging voor het milieu, ecosystemen, de economie (drinkwaterproductie, visserij, enz.) en de wereldwijde gezondheid. De AXA-leerstoel, onder leiding van professor Ann van Griensven van het departement Hydrologie en Waterbouwkunde van de VUB, wil de huidige en toekomstige hotspots van waterkwaliteitsproblemen over de hele wereld in kaart brengen. 

Wilt u meer weten over het AXA Research Fund?

Meer weten

Duurzaamheid is de kern van onze visie

In een snel veranderende wereld die gekenmerkt wordt door tal van mondiale uitdagingen,
gaan we bij AXA samen vooruit door te beschermen wat belangrijk is.