Ga naar de hoofdinhoud
Gezondheidsapps en digitale geneeskunde - Les applications santé et la médecine digitale Gezondheidsapps en digitale geneeskunde - Les applications santé et la médecine digitale

Blog

Blog AXA.be – gezondheidsapps en digitale geneeskunde

Top

| 3 min lezen

Gezondheidsapps en digitale geneeskunde

In dit artikel

   Uw gezondheid is onze prioriteit

   Online uw symptomen evalueren of een videoconsultatie aanvragen.

   ONTDEK ONZE DIENSTEN

   Software gekoppeld aan sensoren die op de patiënt worden geplaatst, monitoringinstrumenten voor artsen, … Het zijn maar enkele voorbeelden van de nieuwe ontwikkelingen die ons binnenkort zullen helpen om informatie over onze gezondheid te verzamelen, te visualiseren en te delen om er zo op een positieve manier mee aan de slag te gaan. Waar gaat het concreet om en wat vindt het Rijksinstituut voor Ziekteverzekering (RIZIV) ervan?

   Gezondheidsapps voor digitale geneeskunde

   Dankzij de enorme vooruitgang op het gebied van gegevensverwerking en kunstmatige intelligentie zijn in België meerdere softwaretoepassingen voor digitale geneeskunde in opmars. Deze toepassingen, die gecertificeerd zijn als medische apparatuur, zijn bedoeld om de patiënt een gepersonaliseerdetherapie te bieden. Ze kunnen worden gebruikt voor chronische en acute ziekten, cardiologische of neurologische aandoeningen, diabetes, geestelijke gezondheidsproblemen, revalidatiebehoeften ...

   Nieuwe software-ontwikkelingen

   Hier volgen enkele concrete voorbeelden ter illustratie van het belangrijke onderzoek dat gaande is:

   • MoveUP : een van de onderzoeksdomeinen is postoperatieve revalidatie: een  applicatie en wearables (op het lichaam gedragen geconnecteerde voorwerpen) personaliseren het herstelprogramma van patiënten onder toezicht van een multidisciplinair team.
   • Diabeloop van Roche Diagnostics : een zelflerend algoritme berekent de juiste dosis insuline die aan een diabetespatiënt moet worden toegediend op basis van zijn/haar persoonlijke parameters. Voordeel: de patiënt is gerustgesteld en weet dat zijn/haar behandeling onder controle is.
   • On Comfort : is het mogelijk om pijn of angst in verband met een operatie zonder medicatie te beheersen? Ja, dankzij virtual reality hypnotherapiesessies. De toepassing veroorzaakt een verdoving zonder het gebruik van kalmerende middelen of pijnstillers, tot tevredenheid van de patiënt.

   Wat beloven deze gezondheidsapps ons?

   Volgens het witboek over Digitale Therapeutica van de Belgische Federatie van de Medische Technologie-industrie zijn er vele voordelen :

   • meer personalisering van de zorg
   • betere levenskwaliteit en mentaal comfort
   • het responsabiliseren en de sterke betrokkenheid van de persoon bij zijn of haar therapeutisch traject
   • een vermindering van de kosten
   • tijdswinst voor de patiënt en medisch personeel dat meer patiënten zal kunnen opvangen

   Ook wettelijke erkenning voor deze toepassingen?

   De terugbetaling van medische teleconsultaties, die sinds augustus 2022 van toepassing is, maakt deel uit van een ruimer plan om initiatieven op het gebied van mobiele gezondheid (mHealth) aan te moedigen.

   De voorbije jaren heeft het RIZIV een experimentele aanpak uitgevoerd op basis van 24 innovatieve projecten om na te gaan hoe mHealth-toepassingen in ons zorgmodel kunnen worden geïntegreerd.

   Uiteindelijk zullen mobiele gezondheidsapps die aan de gestelde normen voldoen en een toegevoegde waarde bieden, ook een plaats krijgen in het Belgische gezondheidszorgsysteem.

   Bijvoorbeeld: een eerste terugbetaling werd op experimentele basis toegekend voor een medische, mobiele toepassing die ontworpen is om de revalidatie na plaatsing van een knie- en heupprothese te vergemakkelijken.

   Uw gezondheid is onze prioriteit

   Online uw symptomen evalueren of een videoconsultatie aanvragen.

   ONTDEK ONZE DIENSTEN

   DEEL DIT ARTIKEL