Ga naar de hoofdinhoud
Thuiswerken verandert de mobiliteit: overweeg een autoverzekering per kilometer Thuiswerken verandert de mobiliteit: overweeg een autoverzekering per kilometer

Blog

Blog AXA.be – De autoverzekering per kilometer

Top

| 4 min lezen.

De autoverzekering per kilometer: ook voordelig voor jouw mobiliteit?

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

Hoewel de auto nog steeds het favoriete vervoermiddel van de Belgen is, heeft er de laatste jaren een grote revolutie plaatsgevonden. Thuiswerken en de opkomst van elektrische alternatieven hebben ons er niet alleen toe aangezet om het aantal verplaatsingen te verminderen, maar ook om na te denken over de manier waarop we dat doen. 

De invloed van thuiswerken op onze mobiliteit 

Thuiswerken is de laatste jaren behoorlijk populair geworden. Een aantal werknemers maakt er graag gebruik van omdat het hen een beter evenwicht tussen werk en privé biedt. Telewerken bespaart tijd en vermindert de stress. Verschillende werkgevers steunen het vanwege het positieve effect op de productiviteit. En ook al is het niet voor iedereen weggelegd, toch lijkt thuiswerken een vaste waarde te zijn geworden in onze samenleving.

Een groot aantal bedrijven heeft van thuiswerken de nieuwe norm gemaakt: ze gebruiken het als een aantrekkelijke of doorslaggevende factor voor jonge kandidaten. Meestal wordt er een hybride vorm uitgewerkt die werknemers in staat stelt thuiswerken te combineren met kantoorwerk.  

Auto’s leggen minder kilometers af door thuiswerk

Nu thuiswerken of hybride werken in veel bedrijven de norm is, rijden we steeds minder kilometers

Als gevolg daarvan blijven veel auto’s meerdere dagen aan een stuk stilstaan en worden ze alleen gebruikt voor kortere ritten, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of de kinderen naar de sportclub te brengen. Het aantal kilometers dat met de auto wordt afgelegd, is dus veel lager voor mensen die regelmatig telewerken.    

Wist je dat je kan kiezen voor een autoverzekering die rekening houdt met je aantal afgelegde kilometers? Als je je auto niet vaak gebruikt, kan een autoverzekering per kilometer of een autoverzekering die een premiekorting in functie van je aantal afgelegde kilometers aanbiedt heel voordelig zijn. 

De fiets wordt steeds populairder

Fietsen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De verkoop van fietsen, vooral elektrische fietsen, is explosief gestegen.

Tegelijkertijd wordt de infrastructuur in België steeds vaker aangepast om het aantal fietsers te vergroten, via de aanleg van extra fietspaden en fietssnelwegen. Er duiken ook steeds meer fietsparkings in het straatbeeld op.  

Wil je je ook meer verplaatsen met de fiets? Bekijk onze adviezen voor de keuze van de juiste fiets.  

Beweegredenen om vaker de fiets te nemen

Steeds meer Belgen kopen een (al dan niet elektrische) fiets of schrijven zich in voor een fietsdeelsysteem. De motivaties variëren:  

  • Bezorgdheid om het milieu 
  • Files vermijden 
  • Regelmatige lichaamsbeweging 
  • Verminderen van autokosten (brandstof, onderhoud, parkeren, …) 
  • De verbetering van de stedelijke en landelijke fietsinfrastructuur 

Hoe evolueert onze mobiliteit door die veranderingen? 

Steeds meer werknemers laten hun auto staan en kiezen ervoor om met de fiets naar het werk te gaan. Elektrische fietsen hebben het dagelijkse woon-werkverkeer veel gemakkelijker gemaakt. Maar je moet nog steeds voorzichtig zijn en de juiste veiligheidsreflexen toepassen als je in de stad fietst.  

Ben je een fietsliefhebber geworden? Voor de premie van je autoverzekering kan het de moeite waard zijn om uit te rekenen hoeveel kilometers per jaar je met de auto aflegt. Als je minder kilometers rijdt, kan je namelijk een korting op je premie krijgen. 

Sommige werkgevers belonen hun fietsende werknemers met een kilometervergoeding en/of andere voordelen

Samen naar een groenere toekomst

Gezondheid en milieu zijn belangrijke maatschappelijke thema’s. Duurzame mobiliteit vormt hier een integraal onderdeel van. We proberen meer te bewegen en gaan steeds vaker te voet, met de fiets, het openbaar vervoer en elektrische auto's. Elektrische auto’s en elektrische fietsen zijn dan ook steeds prominenter aanwezig in ons wegverkeer. 

Sommige bedrijven investeren in bewustmakingscampagnes gericht op een veiligere en duurzame mobiliteit. Werknemers die minder kilometers afleggen of kiezen voor meer ecologische vervoersmiddelen zoals elektrische auto’s of fietsen worden beloond. 

Al deze factoren hebben een grote impact op het terugdringen van het autogebruik. 

Herbekijk je autoverzekering 

Gebruik je je auto minder? Dan is het misschien tijd om je autoverzekering te herbekijken. Wanneer je plots veel minder ver rijdt, kan je beter kiezen voor een autoverzekering per kilometer of een autoverzekering die een premiekorting in functie van je aantal afgelegde kilometers aanbiedt. Nog niet helemaal overtuigd? Vraag advies bij je makelaar.

Ben je een jonge bestuurder? Lees ons advies in het artikel " Tips om je als jonge bestuurder voordelig te verzekeren".

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

deel dit artikel