Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Blog AXA.be - Bespaar op uw mobiliteitsbudget dankzij deze 5 tips

Top

| 4 min lezen

Bespaar op uw mobiliteitsbudget dankzij deze 5 tips

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

Ontdek onze oplossingen

Het openbaar vervoer of de fiets nemen om het milieu en kosten te besparen? Als ondernemer is dat niet evident. Reistijd is cruciaal, vaak heeft u materiaal mee of wonen uw klanten niet meteen om de hoek of naast een metrostation. Toch kan u ook met de wagen aardig wat geld én uitstoot besparen dankzij onderstaande tips.

Time is money, of toch niet?

U wil liefst zo snel mogelijk op uw bestemming aankomen, want “time is money”, niet? Wel, niet altijd. Wist u dat het energieverbruik per kilometer bij hoge snelheden kwadratisch toeneemt met de snelheid? Concreet betekent dit dat tweemaal zo hard rijden ongeveer viermaal zoveel brandstof verbruikt per kilometer. Of met een voorbeeld: teruggaan van 120 naar 100 km/u betekent dat u 30% minder brandstof verbruikt over dezelfde afstand. En aangezien uw snelheid evenredig is met het aantal schadelijke stoffen die uw auto uitstoot, helpt u ook het milieu op deze manier een handje.

Relax, en anticipeer

Door met een constante snelheid te rijden en niet constant af te remmen of op te trekken, bespaart u 40% meer brandstof in de stad. Bovendien beperkt u zo uw schadelijke uitstoot. Wees alert en hou alle weggebruikers en verkeerslichten in het oog. Rem zoveel mogelijk op de motor of nog beter: laat uw auto uitbollen. Staat u voor een overweg, openstaande brug of een groot kruispunt waar u langer dan 10 seconden stilstaat? Zet dan uw motor even uit.

Beperk de prijs van je tankbeurt

  • Tank ‘s morgens. Het volume van benzine en diesel varieert naargelang de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer de brandstof uitzet en hoe meer ruimte die in de tank inneemt. Als u 's morgens vroeg tankt, wanneer de temperaturen het laagst zijn en de grond het koudst, is de liter brandstof die u tankt meestal gelijk aan één ‘echte liter’. Dat is niet altijd het geval 's middags of 's avonds, vooral in de zomer als de temperaturen hoog zijn.
  • Kies een tankstation dat buiten de autosnelwegen of buiten het stadscentrum gelegen is. In grote stadscentra of langs autostrades zijn de prijzen over het algemeen hoger dan langs gewone wegen. Let wel op dat het station niet té afgelegen ligt, want het gebrek aan concurrentie in de buurt kan de prijzen opdrijven.

Kleine moeite, groot resultaat

Heeft u een oudere wagen die de bandenspanning nog niet weergeeft op uw boordcomputer? Check dan zelf maandelijks uw bandenspanning tijdens uw tankbeurt. Deze moet altijd overeenkomen met de fabrieksgegevens of hoogstens een halve bar daarboven liggen. In geen geval mag de druk in de band onder de gegevens van de fabrikant liggen. De voordelen?

  • U heeft een betere controle over uw voertuig
  • De remafstand wordt korter
  • Uw banden gaan veel langer mee (minder slijtage)
  • U verbruikt veel minder: regelmatig controleren kan u tot wel 2 volle brandstoftanken per jaar besparen!

Weg met overtollige kilo’s

Elke gram die uw auto vervoert, kost brandstof. Plan daarom regelmatig een opruimbeurt van uw auto in. Alles wat u zelden nodig hebt, kan eruit. Uit onderzoek blijkt dat een auto met tien procent meer gewicht al zes procent meer brandstof verbruikt. Zeker als u een bestelwagen heeft, is het nuttig te controleren of er geen onnodig zware spullen in de achterbak rondslingeren. En had u ook al eens aan je afneembare trekhaak gedacht?

Elektrisch rijden?

Vroeg u zich ook al af of een elektrische wagen op lange termijn beter zou zijn qua budget en voor het milieu? Bent u benieuwd om de voor- en nadelen van hybride auto’s te leren kennen? Lees dan zeker onze artikels over elektrische en hybride wagens:

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

Ontdek onze oplossingen

DEEL DIT ARTIKEL