Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Blog AXA.be – Mogelijkheden voor een kmo-financiering

Top

| 3 min lezen

De verschillende mogelijkheden om uw kmo te financieren

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Door de kredietschaarste drogen de financieringsbronnen voor nieuwe projecten op. Daarom wordt het moeilijker om een zakelijke lening te krijgen. Gelukkig zijn er alternatieven voor zelfstandigen die op zoek zijn naar financiële hulp.

De alternatieven op het vlak van bedrijfssteun

Door de kredietschaarste wordt het steeds moeilijker om een bedrijfslening van de banken te krijgen voor het opstarten van een bedrijf. De rentetarieven stijgen en de voorwaarden om een zakelijke lening van een kredietinstelling te krijgen worden steeds strenger, wat de taak voor ondernemers nog ingewikkelder maakt. Gelukkig zijn er op het vlak van bedrijfssteun enkele interessante alternatieven.

De 3F’s

De eerste reflex van veel ondernemers is om zich voor een startlening tot familie, vrienden of kennissen te wenden. Deze financieringsbronnen, vaak aangeduid als de ‘3F's’ (friends, family & fools), kunnen verschillende vormen aannemen, zoals aandeleninvesteringen, conventionele of achtergestelde leningen. Het is belangrijk om de voorwaarden van hun bijdrage met hen te bespreken, omdat dit ook hun risicoblootstelling en hun invloed op de ontwikkeling van het bedrijf zal bepalen.

Bedrijfslening: specifieke maatregelen

Er bestaan ook specifieke maatregelen voor de financiering vanuit uw naaste omgeving. In Vlaanderen bijvoorbeeld biedt de ‘Winwinlening’ belastingvoordelen aan individuele kredietverstrekkers in de vorm van een belastingkrediet. In Wallonië en Brussel hebben vergelijkbare mechanismen zoals de ‘Coup de pouce’ en ‘Proxi’-leningen veel initiatiefnemers van projecten geholpen. Deze maatregelen waren een groot succes en zijn in veel gevallen uitgebreid, wat aantoont dat zowel ondernemers als investeerders zin hebben in ondernemerschap.

Crowdfunding, het alternatief voor de kredietinstelling

Crowdfunding is een ander interessant alternatief in de plaats van een kredietinstelling om een financiering voor uw kmo te krijgen. De federale Tax Shelter for Start-ups moedigt particulieren aan om te investeren in het kapitaal van bedrijven door belastingverminderingen aan te bieden van 30% tot 45%. Deze regeling is ook uitgebreid naar goedgekeurde crowdfunding- en crowdlendingplatforms. In België zijn er een aantal crowdfundingsites die verschillende vormen van financiering voor startups aanbieden, zoals donaties, leningen, aandelenparticipatie, investeringen tegen beloning of vooruitbestellingen. Daarnaast zijn er organisaties gespecialiseerd in microkrediet voor bedrijven die andere garanties bieden dan traditionele banken, met leningen van € 500 tot € 25.000.

Overheidssteun: leningen voor zelfstandigen of subsidies

Last but not least stelt de overheid een breed scala aan leningen, premies, subsidies en andere vormen van specifieke ondersteuning ter beschikking, afhankelijk van de sector, de locatie, het doel of de duurzaamheid van uw bedrijf. Voor Vlaamse kmo’s staat er een lijst van subsidies op Vlaanderen.be. In Brussel geeft het platform 1819 een overzicht van alle relevante subsidies en organisaties. Er zijn ook andere initiatieven zoals finance&invest.brussels, Village Finance en de premies voor bedrijfsprojecten van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (GOB).

Samengevat

Hoewel de kredietschaarste bij de banken het moeilijker kan maken om financieringsbronnen voor uw kmo te vinden, zijn er veel alternatieven die u kan onderzoeken. Of u nu de steun inroept van uw naaste omgeving, gebruikmaakt van crowdfunding of profiteert van bedrijfsondersteunende overheidsmaatregelen, het is wel degelijk mogelijk om oplossingen op maat te vinden als u op zoek bent naar financiële hulp.

En vergeet niet om een goede verzekering af te sluiten om uw bedrijf en uw investeringen te beschermen. Het AXA Business Pack is een praktische, gebruiksvriendelijke online tool die u helpt bij het samenstellen en afsluiten van een verzekeringspakket op maat.

Start u uw eigen zaak? Lees onze gids om zelfstandige te worden zodat u geen enkele stap vergeet.

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL