Ga naar de hoofdinhoud
NL
test test

Blog

Doe net als Peter: koop nu uw woning met het kapitaal van uw pensioenspaarpot!

Top

Doe net als Peter: koop nu uw woning met het kapitaal van uw pensioenspaarpot!

Net zoals meer dan de helft van de zelfstandigen in hoofdberoep hebt u misschien voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) gekozen? En gelijk hebt u! U bouwt zo het nodige kapitaal op om uw wettelijke pensioen mee aan te vullen wanneer u met pensioen gaat en geniet ondertussen belangrijke fiscale en sociale voordelen.

Als u bovendien een vennootschap hebt, hebt u daarbovenop misschien ook een individuele pensioentoezegging (IPT) afgesloten. Opnieuw een goede keuze, want dankzij deze aanvulling kunt u hogere bedragen storten dan met een VAPZ. En daar houden de voordelen niet op ...

Een voorschot nemen op uw IPT, uw VAPZ of uw POZ voor een zorgeloze oude dag!

Peter, 43 jaar, maakt wel vaker de juiste keuzes. Zo heeft hij enkele jaren geleden, als aanvulling op zijn VAPZ, een IPT afgesloten. En onlangs besloot hij om met Lieselot te trouwen. Hun volgende stap als koppel? Een huis kopen! Dat warme nest is er dan wel, maar iedereen weet dat een huwelijk handenvol geld kost. Zo ook dat van Peter en Lieselot, waardoor ze een beetje door hun financiële reserves heen zitten.

Gelukkig heeft Peter het idee om het opgebouwde kapitaal van zijn IPT te gebruiken om een deel van de aankoop te financieren (het was ook mogelijk met zijn VAPZ). De aankoop van onroerend goed is namelijk ook een uitstekende manier om een comfortabel pensioen te garanderen. Zodra het koppel op pensioen gaat, moeten ze immers geen huur betalen.

Op het toegekende IPT voorschot betaalt Peter eenmalig dossierkosten. Daarnaast koos hij ervoor om de intresten te laten kapitaliseren en ze dus pas wanneer het pensioenkapitaal uitgekeerd wordt, te betalen. Hij kon er echter ook voor kiezen om de intresten jaarlijks te betalen.

In tegenstelling tot een hypothecaire lening, betaalt Peter noch expertise, noch notariskosten of registratierechten voor het opnemen van het voorschot.

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL