Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Als zelfstandige blijven werken na uw pensioen | Blog AXA.be

Top

| 2 min lezen

Als zelfstandige blijven werken na uw pensioen en bijkomend pensioen opbouwen? Het kan!

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Gaat u vandaag met pensioen, dan is het principe van ‘eenheid van loopbaan’ nog van toepassing. Dat wil zeggen dat het aantal loopbaanjaren waarvoor u een pensioen kon opbouwen, beperkt is tot 45. Werkte u meer dan 45 jaar, dan telde dat niet mee voor de berekening van uw pensioen. Enkel de 45 jaar waarin u het meest hebt verdiend, tellen mee.

Vanaf 1 januari 2019 tellen de gepresteerde dagen na 45 jaar carrière mee voor uw wettelijke pensioen!

De regering wil mensen die langer aan het werk blijven, belonen door hen de mogelijkheid te bieden om een hoger pensioen op te bouwen.

Afschaffen van de ‘eenheid van loopbaan’ zorgt er dus voor dat langer werken een hoger pensioen opbrengt. De extra dagen moet u wel effectief gewerkt hebben, want gelijkgestelde dagen door werkloosheid, ziekte en tijdskrediet komen niet in aanmerking voor de opbouw van uw extra wettelijke pensioen.

Er is echter nog een addertje onder het gras… Bent u op jonge leeftijd beginnen te werken, dan kan het nieuwe systeem in uw nadeel spelen. In het nieuwe systeem, of als u op pensioen gaat vanaf 1 januari 2019, kiest men voor de berekening van uw pensioen namelijk voor de 45 eerste jaar van uw beroepsloopbaan, daar waar vroeger de 45 jaar waarin u het meest hebt verdiend, werden gekozen. Reden te meer om nu al te sparen voor een aanvullend pensioen, bovenop uw wettelijke pensioen.

Liever niet na uw wettelijke pensioen aan de slag blijven? Denk vooruit, bouw nu reeds een aanvullend pensioen op.

De extra dagen die u werkt, geven alvast een boost aan de opbouw van uw wettelijke pensioen, maar zullen nog niet voldoende zijn om uw levensstandaard te behouden wanneer u met pensioen gaat. Begin dus op tijd te sparen voor uw aanvullend pensioen.

Bent u een zelfstandige die als bedrijfsleider een inkomen heeft uit een vennootschap? Dan hebt u zowel de keuze uit een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) als een Individuele Pensioentoezegging (IPT).

Zelfstandige actief in een éénmanszaak, meewerkende echtgenoot of helper? U kunt bijkomend een pensioen opbouwen in een VAPZ en/of een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL