Ga naar de hoofdinhoud
Leerlingen in een Climate School Workshop over de klimaatverandering. Leerlingen in een Climate School Workshop over de klimaatverandering.

Blog

Bewustmaking van jongeren over het klimaat – Blog AXA.be

Top

| 3 min lezen

Bewustmaking van jongeren om klimaatstress te bestrijden

“Om de emoties die de klimaatverandering oproept om te buigen en jongeren te mobiliseren, is positieve, actiegerichte voorlichting nodig”, aldus Véronique Siquet van GoodPlanet, partner van AXA Verzekeringen. Dat is het doel van de gratis Climate School Workshops, waarmee GoodPlanet tegen eind 2024 14 000 jongeren wil bereiken.

In mei 2023 heeft IPSOS een enquête gehouden in samenwerking met GoodPlanet, een vzw die zich al 25 jaar inzet voor de bewustmaking omtrent duurzaamheid in scholen. Dit is wat eruit naar voren komt.

Infographic met statistieken over jongeren en hun omgang met de klimaatverandering.

GoodPlanet en AXA, 2 partners en 1 ambitie: mobiliseren en klimaatstress tegengaan

“Toen AXA ons 3 jaar geleden benaderde met het idee om haar interne opleidingstool te gebruiken om jongeren van 14 tot 18 jaar tijdens hun schoolparcours bewust te maken van het klimaat, waren we erg enthousiast: in onze ogen is positieve voorlichting een oplossing om klimaatangst om te zetten in constructieve energie, als die tenminste tot actie leidt. Het project ging in 2022 van start voor de kinderen van de medewerkers van AXA. Al snel zagen we het positieve effect en hebben we ons interventiedomein uitgebreid naar heel België.”

Véronique Siquet, Program Coordinator bij GoodPlanet

Sinds 2021 heeft AXA Belgium haar 3 000 medewerkers opgeleid tot klimaatambassadeurs dankzij de interne Climate School-opleiding.

“Het klimaat wordt een groot verzekeringsrisico, ook in België. Tussen 2019 en 2022 steeg de frequentie van de schadegevallen met meer dan 50% en verdubbelde het bedrag van de schadevergoedingen.”

Etienne Bouas-Laurent, CEO van AXA Belgium

Workshops voor klimaatbewustmaking: leuk en interactief

De Climate School Workshops startten in 2022 en worden zeer positief onthaald. Hieronder enkele reacties van enthousiaste deelnemers:

“Ik begrijp het klimaat beter. Ik heb verbanden gelegd tussen oorzaken en gevolgen.”

Deelnemer uit het secundair onderwijs

“We proberen ervoor te zorgen dat de klimaatoplossingen van de leerlingen komen.”

Clément, GoodPlanet-animator in een school in Hoei

“Lokale voeding kopen is een concrete oplossing. Of ervoor zorgen dat ieder zijn steentje bijdraagt bij het sorteren van afval.”

Émeline en Sydney, leerlingen van het Institut Sainte Marie

“Deze bewustmaking over het klimaat, met haar educatieve ondersteuning voor het complete ontwikkelingsproces van de leerlingen, helpt om het gedrag te veranderen. De leerkrachten kunnen met hun klassen aan de inzichten werken en de meer wetenschappelijke aspecten van het onderwerp aanpakken.”

Esther Fotso, lerares in het 5e en 6e jaar

De filosofie van GoodPlanet bestaat erin dat de leerlingen enkel zinvolle acties kunnen ondernemen als ze de problematiek goed begrijpen.

“Het leuke aspect van de workshop moedigt hen aan om zich het onderwerp en de oplossingen eigen te maken. Bewustmaken, dat is zaadjes zaaien, zonder te weten welke tot bloei zullen komen.”

Véronique Siquet, Program Coordinator bij GoodPlanet

“Om de leerlingen te helpen om actie te ondernemen, plannen we klimaatopleidingstrajecten in de scholen”, zegt Jo Van Cauwenberge, Directeur van GoodPlanet Belgium, die ook meer structurele veranderingen voorstelt: duurzame kantines, groenere speelplaatsen, duurzame en veilige verplaatsingen.

Geïnteresseerd in deze gratis Climate School Workshops? Bekijk een video van de workshops en registreer je klas op Goodplanet.be.

deel dit artikel