Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Afstand van verhaal: wat wil dat zeggen?

Top

| 2 min lezen

Afstand van verhaal: wat wil dat zeggen?

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

'Afstand van wat?' Je huurcontract bevat een clausule voor afstand van verhaal. Wat betekent deze vreemde term? Heb je daar baat bij? Wij leggen alles uit!

Waarvoor staat de clausule voor afstand van verhaal?

Je bent huurder  en je huisbaas heeft een verhaalafstandsclausule toegevoegd aan je huurcontract. Dat wil zeggen dat hij een brandverzekering voor je woning heeft afgesloten met een specifieke clausule in jouw voordeel: je huisbaas zal zich niet op jou verhalen als jij onvrijwillig een gedekt schadegeval veroorzaakt.

Met andere woorden: jij  hoeft niet te betalen voor de schade die je hebt veroorzaakt. Een voorbeeld: je vertrekt thuis en hebt een kraan laten openstaan, waardoor er waterschade ontstaat. Je frietketel vat vuur en er ontstaat een brand … Dit lijkt dus alleen maar voordelen met zich mee te brengen voor jou!

Maar het kan best zijn dat je huisbaas je de kosten van de clausule voor afstand van verhaal aanrekent via de huishuur. Vraag gerust om deze clausule uitdrukkelijk te laten vermelden in het huurcontract om elk gebrek aan verzekering van de eigenaar te voorkomen (contract opgezegd, dekking geschorst, onderverzekering …).

Wat als je huisbaas geen verhaalafstandsclausule heeft afgesloten? Dan moet jij een huurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Die dekt je dan tegen de schade die jij aan je woning zou veroorzaken. Deze verzekering is verplicht in Vlaanderen en Wallonië.

Ben je tegen alles beschermd?

Wij wijzen je erop dat je meubilair en persoonlijke bezittingen niet gedekt zijn door de verhaalafstandsclausule bij beschadiging door wateroverlast of een ander schadegeval! Om deze zaken te beschermen, raden wij je aan om een brandverzekering voor je inboedel te nemen.

Je kan trouwens aansprakelijk gesteld worden als je schade veroorzaakt aan de woning van je buur of aan een derde.

Bijvoorbeeld als een waterlek afkomstig van jouw appartement het plafond van je onderbuur beschadigt, dien jij hem te vergoeden …

Om deze kosten niet te moeten betalen, dien je ofwel een woningverzekering, ofwel een familiale verzekering op jouw naam te hebben ... tenzij je huisbaas bij AXA verzekerd is! In dat geval is deze laatste verzekering niet nodig, want wij breiden de afstand van verhaal uit naar de schade die jij onvrijwillig aan derden zou kunnen veroorzaken.

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL