Ga naar de hoofdinhoud
NL

Blog

Afstand van verhaal: wat wil dat zeggen?

Top

Afstand van verhaal: wat wil dat zeggen?

'Afstand van wat?' Uw huurcontract bevat een clausule voor afstand van verhaal. Wat betekent deze vreemde term? Hebt u daar baat bij? Wij leggen u alles uit!

Waarvoor staat deze clausule?

Als u huurder bent en uw huisbaas een verhaalafstandsclausule heeft toegevoegd aan uw huurcontract, wil dat zeggen dat hij een brandverzekering voor uw woning heeft afgesloten en dat u niet hoeft te betalen voor de schade die u zou veroorzaken aan het pand dat u huurt. Als u bijvoorbeeld het parket beschadigt, hoeft u geen schadevergoeding te betalen aan de eigenaar. Op het eerste gezicht lijkt dit alleen maar voordelen met zich mee te brengen voor u!

Maar het kan best zijn dat uw huisbaas u de kosten van deze clausule van zijn brandverzekering aanrekent in uw huishuur.

Vraag gerust om deze clausule uitdrukkelijk te laten vermelden in het huurcontract om elk gebrek aan verzekering van de eigenaar te voorkomen (contract opgezegd, dekking geschorst, onderverzekering …).

Bent u tegen alles beschermd?

Op het eerste gezicht lijkt deze clausule erg voordelig, maar wij wijzen u erop dat uw meubilair en uw persoonlijke bezittingen niet gedekt zijn bij beschadiging door wateroverlast of een ander schadegeval! Om deze zaken te beschermen, raden wij u aan om een verzekering voor uw inboedel te nemen.

U kunt trouwens aansprakelijk gesteld worden als u schade veroorzaakt aan de woning van uw buur.. Bijvoorbeeld als een waterlek afkomstig van uw appartement het plafond van uw onderbuur beschadigt, dient u hem te vergoeden. Om deze kosten niet te moeten betalen, dient u ofwel een brandverzekering, ofwel een familiale verzekering op uw naam te hebben... tenzij uw huisbaas bij AXA verzekerd is! In dat geval is deze laatste verzekering niet nodig, want wij breiden de afstand van verhaal uit naar de schade die u aan derden zou kunnen veroorzaken.

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL