Ga naar de hoofdinhoud
Hond en kat in een veilige omgeving en in goede gezondheid Hond en kat in een veilige omgeving en in goede gezondheid

Blog

Verzekeringen voor dieren in België – Blog AXA.be

Top

| 4 min lezen

Dierenverzekering in België: hoe bescherm je je hond of kat?

Op zoek naar een verzekering voor je kat of hond?

Bescherm de gezondheid van je huisdier via diergeneeskundige zorg van hoge kwaliteit!

ONTDEK ONZE FORMULES

Je hond of kat is niet zomaar een huisdier, maar een volwaardig lid van je gezin. Daarom wil je je viervoeter natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Hieronder bieden we je een overzicht van de beste manieren om je huisdieren te beschermen en verzekeren. Van de familiale aansprakelijkheidsverzekering over specifieke dierenverzekeringen tot de juiste opvoeding: ontdek hoe je de veiligheid van je trouwe vriend kan garanderen.

Door welke verzekeringen worden je dieren (of hun schade) gedekt in België?

Familiale verzekering: bescherm jezelf tegen het onverwachte

Een familiale aansprakelijkheidsverzekering biedt een essentiële bescherming voor eigenaars van huisdieren in België. Ze biedt ook een cruciale bescherming voor eigenaars van huisdieren in België. Stel je voor dat je hond een voorbijganger bijt of de sofa van een vriend ernstig beschadigt. Zonder adequate verzekering moet je misschien opdraaien voor de gemaakte medische en materiële kosten. Een familiale aansprakelijkheidsverzekering is daarom van cruciaal belang bij een incident veroorzaakt door je huisdier.

Opgelet: in principe geldt de familiale aansprakelijkheidsverzekering alleen als het dier onder toezicht van de eigenaar staat. Als de hond of kat bijvoorbeeld wordt opgevangen door een vriend en het dier veroorzaakt schade, dan is de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar in principe niet van toepassing.

Dierenverzekering

Soms kan diergeneeskundige zorg een onverwachte financiële last zijn. Een huisdierenverzekering kan dan een nuttige ondersteuning zijn. Stel bijvoorbeeld dat je hond een dure operatie nodig heeft na een ongeluk. Met een huisdierenverzekering kan je een aanzienlijk deel van de kosten dekken, waardoor de financiële druk wegvalt en je beslissingen kan nemen op basis van de gezondheid van je huisdier in plaats van financiële overwegingen.

Andere vormen van bescherming voor je huisdier

Reizen met je huisdier: belangrijke aandachtspunten

Wanneer je met je huisdier reist, is veiligheid een prioriteit.

Investeren in een veiligheidsgordel voor honden in de auto of een geschikte reismand kan bijvoorbeeld ongelukken voorkomen en de veiligheid van je huisdier tijdens de reis garanderen.

Als je vliegt, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de specifieke voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij om je huisdier veilig te vervoeren. Als je bijvoorbeeld met je huisdier binnen de Europese Unie wil reizen, moet je kat of hond ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Informeer naar de toelatingseisen voor huisdieren voor jouw bestemming.

Het belang van opvoeding: investeer in de toekomst van je huisdier

De opvoeding van je huisdier is essentieel om potentieel gevaarlijke situaties te voorkomen. Tijd investeren in basistraining kan bijvoorbeeld voorkomen dat je hond agressief wordt uit angst of destructief gedrag gaat vertonen.

Je kat kan je ook leren om niet aan meubels te krabben, zonder klauwen te spelen, niet te bijten enzovoort. Dat kan je onaangename verrassingen besparen.

Bescherm je huisdieren tegen huiselijke ongelukken

Is je metgezel nieuwsgierig en verkent hij graag nieuwe omgevingen? Zorg voor de nodige obstakels om te voorkomen dat je hond of kat op gevaarlijke plekken komt (zoals een zwembad).

Leer je huisdier ook gedragsregels in de keuken aan: te vaak willen snuffelen aan eten kan ertoe leiden dat het zich verbrandt aan de oven of het fornuis.

En wees voorzichtig als je kamerplanten hebt. Sommige plantensoorten zijn giftig voor katten en honden. Zet ze buiten hun bereik of in een kamer waar ze geen toegang toe hebben. Informeer ook naar de giftigheid van de planten en bloemen in je tuin om vergiftiging te voorkomen.

Je huisdieren beschermen zorgt voor gemoedsrust

Kortom, je kan je viervoeter een aangenaam leven bieden door:

  • te investeren in een dierenverzekering
  • je voorzorgsmaatregelen te nemen als je op reis gaat
  • je huisdier goed op te voeden 
    en
  • je leefomgeving veilig te maken

Zo zorg je tegelijk voor je eigen gemoedsrust. Je huisdier verdient het beste en jij verdient veiligheid. Als je vragen hebt over de gezondheid of veiligheid van je huisdier, aarzel dan niet om contact op te nemen met een dierenarts.

Plan je een autoreis met je huisdier? Lees dan in deze blogpost hoe je je hond op een veilige manier vervoert.

Op zoek naar een verzekering voor je kat of hond?

Bescherm de gezondheid van je huisdier via diergeneeskundige zorg van hoge kwaliteit!

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL