Ga naar de hoofdinhoud
Vrouwen die spreken over een re-integratietraject bij een werkhervatting na langdurige ziekte. Vrouwen die spreken over een re-integratietraject bij een werkhervatting na langdurige ziekte.

Blog

Werkhervatting na ziekte: tips van een coach | Blog AXA.be

Top

| 3 min lezen.

Werkhervatting na langdurige ziekte: tips van een coach die spreekt uit ervaring

Uw gezondheid is onze prioriteit

Online uw symptomen evalueren of een videoconsultatie aanvragen.

ONTDEK ONZE DIENSTEN

De re-integratie op het werk na een zware ziekte vraagt een goeie communicatie, zelfkennis en geduld. Laat je helpen om alles vlot te laten verlopen. Lees hier de tips van een coach die gespecialiseerd is in de materie.

Terug aan het werk na ziekte: evolutie van de begeleiding

“Toen ik twaalf jaar geleden mijn kankerdiagnose kreeg, ontbrak er iets om de kloof tussen mijn ziekte en de terugkeer naar een normaal bestaan en naar het werk te overbruggen", vertelt Magali Mertens de Wilmars, momenteel coach arbeidsre-integratie. "Er werd geen rekening gehouden met de problemen en gevolgen van een zware ziekte op de levenskwaliteit: grote vermoeidheid, cognitieve problemen, het gevoel minder goed te zijn, niet kunnen presteren zoals voorheen, zonder steun of opvolging", legt ze uit. Vandaag is het re-integratietraject gestructureerd, dankzij coaches zoals zij.

Voorwaarden voor een geslaagde werkhervatting

Er bestaat uiteraard geen magisch recept om het werk op een serene manier te hervatten. Dit zijn enkele tips die je kunnen helpen:

  • Een goede communicatie met iedereen: blijf in contact met de arbeidsarts (minstens twee controles om je evolutie te bespreken), je werkgever, je manager, je collega's, je gezin. Praat over je verwachtingen, je grenzen, je werk. Een slecht voorbereide terugkeer, waarover niet gecommuniceerd of gepraat werd, kan leiden tot nieuwe afwezigheden of minder vertrouwen.
  • Durf de touwtjes in handen te nemen: beoordeel je capaciteit om opnieuw aan de slag te gaan en praat erover, verdeel je taak in schijven en stel voor om deeltijds te starten. Stel vragen aan het ziekenfonds en aan je werkgever: welke aanpassingen zijn er mogelijk aan je uurrooster, je werkopdracht, je werkplaats?
  • Vergelijk niet met anderen: luister naar je eigen ritme, zonder schuldgevoelens, volgens je eigen fysieke en emotionele bagage.

Coaching voor een succesvol re-integratietraject

Slaag je er niet in om je plaats in de onderneming terug te vinden? Dan kan coaching helpen.

Magali legt uit: "Samen zoeken we uit wat een belemmering vormt bij de werkhervatting en welke hulpmiddelen voorhanden zijn. We kunnen dan een haalbaar, toegankelijk doel vastleggen en het opsplitsen in acties. Een gedeeltelijke hervatting kan soms de voorkeur genieten, in plaats van onmiddellijk 100% operationeel te willen zijn, zelfs als dat betekent dat de datum wordt uitgesteld." Het zal je sowieso vertrouwen geven om weer te gaan werken en je collega's terug te zien.

Je coach helpt je om te bepalen wat jij nodig hebt om je levenskwaliteit te verbeteren. Zelfkennis krijg je niet door een medisch formulier in te vullen. Zelfevaluatie is een belangrijk element om te beoordelen of je in staat bent om je leven weer in handen te nemen.

“Ik zie die mensen sterker en met meer vertrouwen weer naar het werk vertrekken. Alsof ze een kompas hebben dat hen toont welke richting ze moeten uitgaan met hun capaciteiten en hoe ze kunnen groeien naar hun doelstellingen.”

Magali Mertens, coach arbeidsre-integratie

De coaching is echter een aanvulling op de eventuele psychologische begeleiding. De wil van de persoon is het belangrijkste: die moet bereid zijn om vooruit te gaan.

Weer aan het werk na een langdurige ziekte? Voel je je overweldigd en gestresseerd? Lees dan ons artikel ‘Mentale gezondheid en werk? 3 tips om jezelf te beschermen’.

DEEL DIT ARTIKEL