Ga naar de hoofdinhoud
Man rijdt met de fiets naar het werk en maakt selfie. Man rijdt met de fiets naar het werk en maakt selfie.

Blog

Arbeidsongevallen in woon-werkverkeer | Blog AXA.be

Top

| 4 min lezen

Arbeidsongevallen in het woon-werkverkeer: evolutie en preventie

Vindt u het welzijn van uw medewerkers belangrijk?

Vindt u het welzijn van uw medewerkers belangrijk?

Bescherm hen door hen extralegale voordelen aan te bieden die afgestemd zijn op hun behoeften.

ONTDEK ONZE VERZEKERINGEN

Thuiswerken is de afgelopen jaren meer en meer de norm geworden. En dat merken we ook in onze mobiliteit. Wie zich toch verplaatst naar het werk, laat de auto vaker thuis en kiest voor de (elektrische) fiets of de step. Goed voor het milieu, maar wat is de impact hiervan op het aantal arbeidsongevallen in het woon-werkverkeer?

Meer zachte mobiliteit = minder arbeidswegongevallen?

Duurzaamheid, gezondheid en milieu zijn actuele thema’s met een aanzienlijke impact op onze mobiliteit.

De recentste studie van AXA over arbeidswegongevallen in haar portefeuille bevestigt deze tendens. De studie omvat de aanvaarde dossiers met fietsers en andere zachte weggebruikers voor de periode 2016-2022. Blijkt dat het verminderde autogebruik zich algemeen vertaalt in een daling van het aantal ongevallen van en naar het werk met 35%.

Keerzijde van de medaille: door het toenemende gebruik van zachte vervoermiddelen voor het woon-werkverkeer bedraagt het aandeel van zachte mobiliteit in 2022 hiervan maar liefst 38% (wat neerkomt op een stijging met 14% ten opzichte van 2015).

We kunnen dan ook stellen dat de verandering van onze gewoontes ook het type arbeidswegongevallen doet evolueren. Want zachte mobiliteit brengt nieuwe risico’s met zich mee.

Preventie op het werk of hoe u uw medewerkers bewust kan maken

Uw medewerkers gaan steeds vaker met de fiets, step of speedpedelec naar het werk? Blijf het gebruik van milieuvriendelijk vervoer zeker aanmoedigen, maar maak hen ook bewust van de risico's ervan. Als zwakkere weggebruikers zijn waakzaamheid, voorzichtigheid en preventie immers essentieel.

Hieronder volgen enkele tips om hen mee te geven in het kader van uw preventiecampagnes over ongevallen van en naar het werk:

  • Wees ’s ochtends extra voorzichtig

Verminderde zichtbaarheid, meer kans op gladde wegen: het zijn maar enkele redenen die verklaren waarom 40% van de ongevallen met zachte vervoersmiddelen van en naar het werk plaatsvindt tussen 6 en 9 uur.

  • Opgepast voor de donkere maanden

Tijdens de wintermaanden vinden de meeste ongevallen plaats. Door slechte weersomstandigheden is de zichtbaarheid vaak beperkt.

  • Verplichte helm voor speedpedelecs

Rijd je met een speedpedelec of een step met zadel? Dan word je gelijkgesteld met een bromfietser en is het dragen van een helm bij wet verplicht.

  • Draag ook een helm op een fiets of gewone step

Ook tijdens het rijden met een fiets of gewone step is een helm steeds aangeraden! Zeker als je weet dat bijna 1 op de 10 arbeidswegongevallen een hoofdletsel veroorzaakt.

  • Wees zichtbaar

Maak uw medewerkers hiervan bewust door fluovestjes en -helmen uit te delen, een jaarlijkse controle van hun voertuig (lichten, remmen …) te organiseren. Herinner hen er ook aan dat er voor fietsers wettelijke verplichtingen zijn omtrent zichtbaarheid.

Is mijn Arbeidsongevallenverzekering voldoende voor elke situatie?

Als werkgever bent u wettelijk verplicht om voor uw personeel een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Ook een arbeidswegongeval valt binnen deze wetgeving en is elke plotselinge gebeurtenis die leidt tot een letsel en die zich voordoet op de weg van en naar het werk. Er moet altijd een oorzakelijk verband zijn tussen het plotselinge feit en het letsel.

Wanneer een van uw medewerkers onderweg naar huis bijvoorbeeld valt met de fiets nadat hij eerst nog iets ging drinken met collega’s, zal de arbeidsongevallenverzekering niet altijd tussenkomen, vooral als dit geen door het werk georganiseerde activiteit was.

Preventie op het werk: maak uw medewerkers bewust van hun verzekeringsbehoeften

Maak de liefhebbers van zachte mobiliteit in uw bedrijf tijdens preventiecampagnes zeker ook bewust van de risico's die ze lopen buiten het woon-werkverkeer.

Omdat het welzijn van uw medewerkers onbetaalbaar is, kan het onderschrijven van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (vergoeding van inkomensverlies van de verzekerde bij invaliditeit) en een hospitalisatieverzekering voor uw medewerkers ook het verschil maken en meer gemoedsrust bieden aan uw werknemers.

Wist u dat beide verzekeringen door de werkgever kunnen worden aangeboden als een extralegaal voordeel of in een cafetariaplan in het kader van een aantrekkelijk loonbeleid? Ontdek meer over deze extralegale voordelen om uw medewerkers te motiveren in onze artikels Extralegale voordelen voor uw kmo en Flexibele verloning: de populairste voordelen.

Vindt u het welzijn van uw medewerkers belangrijk?

Vindt u het welzijn van uw medewerkers belangrijk?

Bescherm hen door hen extralegale voordelen aan te bieden die afgestemd zijn op hun behoeften.

ONTDEK ONZE VERZEKERINGEN

DEEL DIT ARTIKEL