Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Flexibele verloning: de populairste voordelen

Top

| 3 min lezen

Flexibele verloning: de populairste voordelen

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Extralegale voordelen worden zowel door werkgevers als werknemers op prijs gesteld dankzij hun voordelige fiscaliteit. Maar elke werknemer heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om de voordelen die hij wil genieten. Er bestaat een oplossing om zoveel mogelijk van uw werknemers tevreden te stellen: een flexibel verloningsplan.

Uw voordelen aanpassen aan de voorkeuren van uw personeel

Wil u er zeker van zijn dat uw loonpakket uw medewerkers motiveert? Een goede manier om dat te garanderen, is het aanbieden van een flexibel verloningsplan, ook 'cafetariaplan' genoemd. Uw werknemers in loondienst beschikken over een budget (13de maand, bonus, …) dat ze kunnen toewijzen aan verschillende voordelen uit een selectie. Zo kunnen ze hun loonpakket zelf 'à la carte' samenstellen. Een cafetariaplan verhoogt dus niet de loonkosten van de werkgever, maar wel de aantrekkelijkheid voor en de tevredenheid van zijn werknemers.

Meest gekozen extralegale voordelen in een flexibel verloningsplan

In september 2022 heeft Acerta de gegevens van 15 000 werknemers met een cafetariaplan geanalyseerd om na te gaan welke voordelen het meest worden gekozen door deze werknemers. Dit resulteerde in het volgende klassement:

 1. gezondheid en sociale voordelen (37,5% van de gekozen extralegale voordelen)
 2. pensioen (31,5%)
 3. multimedia (30,3%)
 4. evenwicht tussen werk en privéleven (12,7%)
 5. vakantie (12%)
 6. mobiliteit (12,4%)
 7. de veralgemening van telewerk gedurende één dag per week of meer verklaart het succes van internetapparatuur, gsm, thuiskantoor enzovoort.
 8. “Mobiliteit, dit jaar iets minder populair, blijft een belangrijke troef, en met name de zachte mobiliteit - elektrische fiets en auto, openbaar vervoer, ... - in een tijd van stijgende brandstofprijzen. De gezondheidscrisis verklaart ook de populariteit van de fiets (17,2% in 2021). Het is logisch dat dit cijfer van jaar tot jaar verschilt, want de mensen houden hun fiets (net als hun wagen) meerdere jaren.”

  Catherine Langenaeken, Legal & Reward consultant bij dienstverlener Acerta

  Pensioen (31,5%) kent de sterkste stijging ten opzichte van 2021. "Dat bewijst dat de werknemers meer zijn gaan nadenken over hun toekomst. De waarschijnlijke oorzaken zijn de coronacrisis en de stijgende inflatie", voegt ze er nog aan toe.

  Verzekeringen: een onmisbare troef?

  “Naast de hospitalisatieverzekering die u misschien hebt afgesloten voor uw personeel, kan u overwegen een cafetariaplan op te zetten. Onder de extralegale voordelen naar keuze kan u hen de mogelijkheid bieden om een hospitalisatiedekking voor hun gezinsleden te kiezen.
  Een verzekering voor ambulante kosten is ook een goed - en waarschijnlijk concreter - idee, omdat de kosten die via deze verzekering worden terugbetaald, frequenter zijn (medische consultaties, apotheekkosten, orthodontie, optiek, ...).”

  Catherine, van Acerta

  Nog volgens Acerta zien de medewerkers een pensioenspaarplan via hun werkgever als een belangrijke troef. “Heel vaak wordt een groepsverzekering iets later aan het pakket toegevoegd”, besluit Catherine.

  Het is verkeerd te denken dat een cafetariaplan alleen geschikt is voor grote bedrijven. De meeste sociale secretariaten bieden immers 'kant-en-klare' tools en ondersteuning voor kmo's aan.

  Lees meer over het cafetariaplan voor kmo's in ons artikel ‘Het cafetariaplan: ook voor kmo's?
Bronnen:
1 Analyse door Acerta van de gegevens van werknemers met een Cafetariaplan, 9-2022.

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL