Ga naar de hoofdinhoud
NL

Blog

Blog AXA.be - Pensioen voor zelfstandigen: tak 21 of tak 23?

Top

Pensioen voor zelfstandigen: tak 21 of tak 23?

Hebt u beslist om een pensioenplan voor zelfstandigen af te sluiten? Een heel goed initiatief! Maar weet u niet goed wat het verschil is tussen tak 21 en tak 23? Geen probleem, wij leggen het helemaal voor u uit!

Tak 21 of tak 23?

Door de inflatie van de voorbije jaren blijven de reële rentevoeten laag of zelfs negatief. Het is dus de moeite waard om goed na te denken alvorens in tak 21 en/of 23 te beleggen.

Tak 21

Vandaag nog worden veel pensioenplannen voor zelfstandigen beheerd in tak 21. U zegt? De betaalde premies gaan gepaard met een gewaarborgde rentevoet, die eventueel verhoogd wordt met een winstdeling. Aangezien tak 21 voornamelijk wordt gefinancierd op basis van staatsobligaties zijn de rendementen, in de huidige economische context, beperkt. Het goede nieuws is dat ook het risico beperkt is.

Tak 23

Nochtans worden steeds meer pensioenplannen gefinancierd in tak 23. Op die manier kan een beter rendement worden behaald, maar zonder enige kapitaalgarantie.

De keuze hangt dus af van uw beleggingshorizon, uw risicobereidheid en uw gezins- en beroepssituatie:

  • indien u belegt op lange termijn, zoals dat het geval is bij een pensioenplan, weet dan dat aandelenmarkten doorgaans interessante rendementen bieden.
  • indien u daarentegen op korte termijn wil beleggen in aandelenfondsen, hou dan rekening met de schommeling van de markten, zowel naar beneden als naar boven.

Kortom

Hoe interessanter het potentiële rendement (dat de inflatie kan dekken), hoe groter de risico's.

Tak 23 of 21: hoe kiest u zeker de juiste formule?

Eerst en vooral: welk pensioenplan u ook kiest, u geeft uw rendement in ieder geval een boost.  Als u niets doet, betaalt u immers eenvoudigweg meer belastingen. 

Vervolgens zijn er verschillende mechanismen die uw risico's kunnen compenseren:

  • De 'verticale' gewaarborgde rentevoet in tak 21: elk jaar wordt een nieuwe rentevoet gewaarborgd, een flexibiliteit die meer mogelijkheden biedt op een hoger rendement
  • Hybride producten: die combineren het beste van twee werelden: Tak 21 en Tak 23
  • Diversificatie van de fondsen: door gebruik te maken van verzekeringsproducten die een grote fondsendiversificatie bieden, kunt u het risico spreiden tussen uw verschillende fondsen
  • De benadering 'levenscyclus': AXA moduleert uw deel van risicovollere effecten naargelang uw leeftijd, uw risicobereidheid en de economische realiteit

Wilt u meer weten over de aanvullende pensioenoplossingen? Lees hier ons artikel ‘Aanvullend pensioen: Welke keuzes heeft een zelfstandige?’.

Wenst u een aangepast traject voor uw persoonlijke situatie?

Neem dan contact op met een makelaar voor gepersonaliseerd advies in het kader van de sluiting van een pensioenplan en/of de optimalisering van uw pensioenproducten.

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL