Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Onderweg met je alternatieve woning | Blog AXA.be

Top

| 3 min lezen

Onderweg met je alternatieve woning: welke voorzorgsmaatregelen neem je best in acht?

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

Er zijn altijd risico’s wanneer u de weg opgaat, of u nu in een kleine auto reist of een tiny house achter uw voertuig sleept. In het laatste geval zijn de risico’s des te groter omdat uw huis op het spel staat. Welke voorzorgsmaatregelen dien je te nemen? Of welke verzekering dekt welke risico’s? We leggen alles uit in dit artikel.

Onderweg met je atypische woning

Ben jij de gelukkige eigenaar van een alternatieve, verplaatsbare woning zoals een tiny house of een woonwagen? Dan ben je vrij om je huis te verplaatsen wanneer je wilt! Neem voor deze verplaatsingen steeds de juiste voorzorgsmaatregelen en bescherm je atypische woning op wielen.

De keuze van het juiste voertuig

Een tiny house is vaak op een trailer gemonteerd, zodat je deze kan verplaatsen. Hoewel deze geklasseerd worden onder atypische woningen, dien je nog wel rekening te houden met de massa van dit huis. Zorg voor een geschikt voertuig zoals een 4x4, een pick-up of een bestelwagen om je atypische woning te verplaatsen.

Zelf geen geschikt voertuig voor handen? Overweeg dan om er een te huren. Of doe een beroep op de fabrikant van jouw tiny house of yourt of op een professionele transporteur. Zo ben je zeker dat je je alternatieve woning veilig kunt verplaatsen.

Het juiste rijbewijs

In principe heb je geen specifiek rijbewijs nodig om je tiny house op wielen of je woonwagen te verplaatsen. Een rijbewijs B is voldoende wanneer het trekkende voertuig, de aanhanger en je atypische woning samen, niet meer dan 3500 kg wegen.

Wanneer de combinatie wel meer weegt en dit tot maximum 4250 kg, heeft u een rijbewijs B + code 96 nodig.

Wat gebeurt er bij een ongeval?

Je bent onderweg met je alternatieve woning wanneer er plots een ongeval gebeurt. Welke verzekering in dat geval zal tussenkomen, is afhankelijk van de situatie:

  1. Heeft een derde partij schade aan je atypische woning op wielen toegebracht terwijl je onderweg was? Geen zorgen. Immers, zowel de schade van jouw inboedel als de schade aan je huis, die toegebracht is tijdens het transport, kan gedekt worden door je brandverzekering.
  2. Als u schade berokkent aan anderen met een aangekoppelde aanhangwagen, dan wordt de schade gedekt door de BA-Autoverzekering van de wagen waarmee je rijdt. Sommige verzekeraars dekken een aanhangwagen tot 750 kg gratis, en anderen zullen hiervoor een extra premie aanrekenen. Wanneer je aanhangwagen meer weegt dan 750 kg, breng je best je verzekeraar op de hoogte.
  3. Wanneer je zelf schade toebrengt aan je atypische woning tijdens het rijden, bijvoorbeeld door laattijdig te remmen, wordt de schade aan de vervoerde goederen op de aanhangwagen niet gedekt door je autoverzekering, maar mogelijks wel door je brandverzekering.

We raden je aan om je atypische woning steeds met een auto- en brandpolis te verzekeren. Zo kun je met een gerust hart onderweg zijn.

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL