Ga naar de hoofdinhoud
Persoon tekent een plattegrond en vraagt een renovatiepremie aan Persoon tekent een plattegrond en vraagt een renovatiepremie aan

Blog

Welke renovatiepremies zijn er in Wallonië?

Top

| 2 min lezen

Welke renovatiepremies zijn er in Wallonië?

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

Ga je renoveren in Wallonië? Spannend! Of je nu meer wooncomfort wilt of een meer voordelige energiefactuur, een renovatie brengt kosten met zich mee. Gelukkig zijn er premies, afhangende van de regio waarin je woont. Maar welke premies zijn er in Wallonië? En hoe krijg je die steun? We beantwoorden al je vragen in deze blogpost.

De renovatiepremies in Wallonië

In Wallonië zijn er twee soorten hulpmiddelen beschikbaar: leningen met een verlaagde rente of geen rente en renovatiepremies.

Binnen de renovatietypes zijn er ook twee types. De auditpremie is verbonden aan het bezoek van een huisvestingsauditeur en diens verslag. De premie voor de werken de realisatie van de werken die met de auditor overeengekomen zijn.

  • Om een premie aan te vragen moet je een formulier invullen en beroep doen op de diensten van een door Wallonië erkende huisvestingsauditeur. Die analyseert de algemene energiekwaliteit van je woning en geeft je advies over waar je best mee begint. De auditpremie helpt je de auditor deels te vergoeden.
  • De premie voor werkzaamheden geeft je financiële hulp om je werken te voltooien. Om er gebruik van te kunnen maken, moet je het verslag van de huisvestingsauditeur als basis gebruiken en de werkzaamheden die worden aanbevolen in het rapport in de juiste volgorde uitvoeren.

Wie kan genieten van een premie?

Elke meerderjarige Belgische burger kan een renovatiepremie aanvragen. Natuurlijk moet je wel (mede-)eigenaar, blote eigenaar, vruchtgebruiker… zijn van het onroerende goed dat is gelegen in Wallonië waarvoor je een aanvraag indient.

Goed om te weten

  • Je moet wachten tot het verslag van de huisvestingsauditeur bij de administratieve dienst geregistreerd is voor je kan beginnen met je werkzaamheden.
  • De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een aannemer die bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen is ingeschreven.
  • Het bedrag van de renovatiepremie kan nooit meer dan 70% van het totale bedrag van de facturen bedragen.
  • Sommige gemeenten geven extra premies voor een energetische renovatie. Als je hierover meer informatie wil, kan je de website van de gemeente in kwestie raadplegen of je kan de gemeente rechtstreeks contacteren.

Wil je meer te weten komen over de beschikbare premies en de bijhorende procedures in Wallonië? Bekijk dan zeker de website van Wallonië. Of ontdek onze andere artikelen die de premies in Vlaanderen en Brussel bespreken.

Heb je je woning helemaal gerenoveerd? Weet je dat je de verzekeringspremie van je woonverzekering kunt laten verminderen! Vraag hierover meer informatie bij je verzekeringsmakelaar.

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL