Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Blog AXA.be – Het belang van een financieel plan voor uw bedrijf

Top

| 5 min lezen

Financieel plan en ondernemingsplan: de fundamenten van uw bedrijf

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Is het een verplichting om uw ondernemingsplan tot in detail uit te werken bij de opstart van uw bedrijf? En waarin verschilt het financieel plan van het ondernemingsplan? Dit artikel geeft een antwoord op deze vragen en helpt u het belang te begrijpen van beide hulpmiddelen bij de oprichting van een onderneming.

Het belang van het ondernemingsplan (of business plan)

Het ondernemingsplan is essentieel bij de oprichting van een bedrijf omdat het u in staat stelt dieper na te denken over verschillende aspecten van uw project. Het stelt u in staat om

 • uw positionering ten opzichte van de concurrentie te bepalen
 • unieke producten of diensten te ontwikkelen waardoor u zich kan onderscheiden
 • uw ecosysteem te identificeren
 • het bedrijfsmodel te kiezen dat het meest geschikt is voor uw activiteit

Tot slot helpt het ondernemingsplan u om rekening te houden met de regelgeving die specifiek is voor uw sector en om uw financiële stromen te organiseren.

Niet elk bedrijf heeft een zeer gedetailleerd plan nodig. Maar zelfs als u een bescheiden dienst aanbiedt of begint als zelfstandige in bijberoep, is het vaak nuttig om na te denken over een paar basisvragen:

 • Wat is uw hoofddoel, uw belangrijkste activiteit?
 • Welke strategie gaat u ontwikkelen om dit te bereiken? Wat is uw missie en visie?
 • Wat zijn de risico’s en kansen van de markt waarop u actief wordt?
 • Wat zijn de sterke en zwakke punten van uw product of dienst in deze markt?
 • Welke argumenten gaat u gebruiken om uw potentiële klanten te overtuigen? Waarom zouden ze naar u moeten komen in plaats van naar uw concurrenten?
 • Hoe gaat u uw bedrijf financieren? Hebt u investeerders nodig en welke garanties kan u bieden?

De rol van het financieel plan

Hoeveel geld hebt u nodig om uw project te realiseren? Wat zullen uw inkomsten zijn? Hoe kan u uw omzet van tevoren inschatten?
Het financieel plan is een integraal onderdeel van het ondernemingsplan en richt zich specifiek op de vraag hoe u uw bedrijf gaat financieren. Het is daarom een waardevol hulpmiddel om de financiële levensvatbaarheid van uw bedrijf te beoordelen en uw groei te plannen.

Hoe stelt u een financieel plan op?

Om u te helpen een financieel plan op te stellen bij de start van een zelfstandige activiteit in België, geven we u hier een eenvoudig stappenplan mee:

 1. Maak een raming van de opstartkosten: maak een lijst van alle kosten die u moet betalen om uw bedrijf op te starten, zoals de aankoop van materiaal, opleidingskosten, noodzakelijke licenties of vergunningen. Maak ook een schatting van terugkerende kosten, zoals huur en exploitatiekosten.
 2. Maak een prognose van de inkomsten: schat hoeveel geld u elke maand denkt te verdienen met uw activiteit. Houd rekening met de prijzen die u uw klanten gaat aanrekenen, het aantal klanten dat u verwacht te hebben en hoe vaak ze uw producten of diensten zullen kopen.
 3. Bereken de maandelijkse uitgaven: maak een lijst van alle maandelijkse uitgaven die u zal hebben, zoals elektriciteitsrekeningen, telefoonkosten, verzekeringen, marketingkosten enzovoort.
 4. Stel een budget op: gebruik de inkomsten- en uitgavenramingen om een maandelijks budget op te stellen. Vergelijk uw verwachte inkomsten met uw uitgaven en zorg ervoor dat u genoeg geld hebt om al uw uitgaven te dekken.
 5. Zoek financieringsbronnen: als u extra geld nodig hebt om uw bedrijf te starten, ga dan op zoek naar financieringsbronnen, zoals bankleningen, overheidssubsidies of investeerders.
 6. Controleer en pas aan: zodra u uw bedrijf hebt opgestart, moet u uw werkelijke inkomsten en uitgaven goed in de gaten houden. Vergelijk ze met uw oorspronkelijke financieel plan en pas aan als u grote verschillen ziet.

Verplichtingen en aanbevelingen

Terwijl een financieel plan voor de meeste bedrijven verplicht is, is een ondernemingsplan dat niet. Het wordt wel ten zeerste aanbevolen, omdat het u in staat stelt om aan de relevante autoriteiten aan te tonen dat u de nodige financiële middelen hebt voorzien voor de eerste paar werkjaren. Vooral omdat u, als u binnen de 3 jaar het faillissement moet aanvragen omdat u onvoldoende kapitaal hebt voorzien, aansprakelijk kan worden gesteld en het tekort eventueel met eigen middelen moet terugbetalen.

Het ondernemingsplan en het bijbehorende financieel plan zijn belangrijk om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over uw bedrijf. Ze helpen u ook om banken of investeerders te overtuigen om u financieel te steunen. Als u hulp nodig hebt bij het opstellen ervan, kan uw boekhouder of uw sociaal verzekeringsfonds u zeker helpen met het vinden van templates om u op weg te helpen.

Op zoek naar extra informatie over financieringsmogelijkheden voor uw bedrijf? Lees dan ons artikel De verschillende mogelijkheden om uw kmo te financieren.

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL