Ga naar de hoofdinhoud
Vrouw opent haar onderneming met een gerust gemoed omdat ze een goede brandverzekering heeft Vrouw opent haar onderneming met een gerust gemoed omdat ze een goede brandverzekering heeft

Blog

Brandverzekering voor onderneming: fiscaal slim – Blog AXA.be

Top

| 2 min lezen

Een brandverzekering voor uw onderneming: ook fiscaal een slimme en veilige zet

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

Ontdek onze oplossingen

Als ondernemer wil u uw goederen in alle omstandigheden zo goed mogelijk beschermen. En dat geldt ook voor uw bedrijfsgebouwen. Lees hieronder hoe u dat op een fiscaal voordelige manier kan doen.

Brandpreventie: bescherm uw bedrijfspanden

Voor de bescherming van uw goederen en bedrijfspanden kan u preventief heel wat maatregelen nemen tegen inbraak en diefstal. U kan een alarmsysteem of camera’s installeren en uw waardevolle goederen en documenten bewaren in een brandveilige kluis. Maar u dient natuurlijk ook na te denken over mogelijke worstcasescenario’s: wat als uw bedrijfspand getroffen wordt door een brand of natuurramp? Dan is de juiste brandverzekering de beste oplossing.

Brandverzekering voor uw onderneming: fiscaal aftrekbaar?

Zoals u voor uw privéwoning een brandverzekering afsluit, kan u dat ook doen voor de ruimtes die u met uw bedrijf gebruikt: kantoren, magazijnen, fabriekshallen, bedrijfsruimtes, … En net zoals u voor uw private leefruimtes extra opties voor juridische bijstand en diefstal kan nemen, is dat ook mogelijk bij een brandverzekering voor ondernemers.

Een brandverzekering is zeker geen overbodige luxe als ondernemer. Niet alleen biedt ze dekking voor risico’s zoals brand en schade aan je materieel en koopwaar, maar ze is ook volledig fiscaal aftrekbaar. De brandverzekering wordt door de fiscus namelijk als een beroepskost beschouwd.

Bevinden uw bedrijfsruimtes zich op dezelfde plek als uw privéwoning? Dan kan u uw woning mee opnemen in de brandverzekering voor uw onderneming. Zowel uw bedrijfsruimtes als uw woning zijn dan gedekt door dezelfde brandverzekering. Maar de belastingaftrek geldt alleen voor het zakelijke gedeelte.

Ook als u slechts een deel van uw woning gebruikt voor uw bedrijfsactiviteiten, kan dat een interessante piste zijn. Let op: het mag in dit geval niet gaan om een kantoor. Ondernemers die een deel van hun woning als kantoorruimte verhuren aan hun zaak, dienen een private brandverzekering te nemen die meteen de volledige woning dekt.

Analyseer tijdig uw bedrijfsrisico’s

Als ondernemer denkt u automatisch vooruit en houdt u rekening met alle mogelijke toekomstscenario’s. Daar hoort ook risicomanagement bij. U bent dus op zoek naar de verzekering die het best bij uw activiteiten past, zodat u uw projecten met een gerust hart kan uitoefenen. Een goede brandverzekering voor ondernemers en kmo’s biedt u een heel arsenaal aan mogelijkheden om verschillende risico’s te dekken: van brand over diefstal tot schade aan vervoerd koopwaar. Praat erover met uw makelaar voor meer informatie.

Extra tips nodig om uw bedrijfspand te beschermen tegen diefstal of inbraak? Lees dan zeker ook onze blogpost “Diefstalpreventie: 5 tips om inbraken in uw bedrijf tegen te gaan”.

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

Ontdek onze oplossingen