AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Akkoord Meer informatie
Cookies. Blijkbaar accepteert uw browser geen cookies. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website. Meer informatie
  Welkom bij AXA
Sign In

family_1

Uw privacy: uw recht, uw keuze

AXA beschermt uw privacy. Ontdek in deze verklaring welke uw rechten zijn en hoe wij uw persoonsgegevens correct en transparant beheren en beschermen.

Uw persoonsgegevens zijn bij ons in goede handen

De persoonsgegevens die u aan AXA Belgium hebt doorgegeven, zijn noodzakelijk om uw verzekering te kunnen afsluiten en beheren. Zonder die gegevens zou dat niet mogelijk zijn.

AXA treft alle maatregelen om uw persoonsgegevens vertrouwelijk te behandelen en om onrechtmatige toegang, misbruik, wijziging of wissing van deze gegevens te verhinderen.

Wij volgen hiertoe de standaarden inzake veiligheid en continuïteit van de dienstverlening en evalueren regelmatig de veiligheid van onze processen, systemen en toepassingen, alsook dat van onze partners.

Welke zijn uw rechten in verband met de verwerking van uw persoonsgegevens?

U kan bepalen hoe wij uw gegevens gebruiken

U kan kiezen of wij uw gegevens mogen verwerken in het kader van direct marketing. U kiest voor welke onderwerpen en via welke kanalen wij u mogen contacteren. U kan ook de verwerking van uw persoonsgegevens laten beperken. Of u verzetten, als u niet wil dat uw persoonsgegevens worden verwerkt, tenzij wij daar rechtmatige en dwingende redenen voor hebben.

U kan zich ook verzetten tegen een geautomatiseerde verwerking, tenzij die noodzakelijk is voor de afsluiting of de uitvoering van uw contract. In dat geval hebt u het recht op een menselijke tussenkomst van AXA, om uw standpunt te uiten en om de beslissing van AXA te betwisten.

U kan uw gegevens inkijken

Als AXA uw persoonsgegevens heeft verwerkt, hebt u het recht om ze in te kijken.

U kan uw gegevens laten aanpassen of wissen

Persoonsgegevens die onjuist of onvolledig zijn, kan u laten rechtzetten en aanvullen. U hebt ook het recht om uw persoonsgegevens te laten wissen, als dat wettelijk mogelijk is.

U kan uw gegevens laten overdragen

De gegevens die u aan AXA hebt meegedeeld in het kader van een verzekering, kan u:

  • ontvangen in een gestructureerd, gangbaar en machineleesbaar formaat
  • laten doorsturen naar een andere verwerkingsverantwoordelijke

Hoe oefent u uw privacyrechten uit?

U kan uw rechten uitoefenen door het formulier in te vullen of door een gedateerde en ondertekende brief te sturen, vergezeld van een fotokopie van uw identiteitskaart met naam en geboortedatum duidelijk leesbaar, naar onze verantwoordelijke voor de gegevensbescherming: AXA Belgium, Data Protection Officer (TR1/884), Troonplein 1, 1000 Brussel of privacy@axa.be.

Als u klant bent bij AXA en uw MyAXA klantenzone hebt geactiveerd, kan u uw persoonsgegevens en direct marketing-voorkeuren daar inkijken en wijzigen.

AXA Belgium zal de aanvragen verwerken binnen de wettelijk voorziene termijnen. Behoudens voor duidelijk ongegronde of overmatige aanvragen, zal geen enkele betaling gevorderd worden voor de verwerking van deze aanvragen.

Hoe wijzigt u uw voorkeuren?

U kan uw direct marketingvoorkeuren inkijken en wijzigen in uw MyAXA klantenzone.

Of u kan dit doen door:

  • ofwel het formulier in te vullen
  • ofwel een gedateerde en ondertekende brief, vergezeld van een fotokopie van uw identiteitskaart met naam en geboortedatum duidelijk leesbaar, te sturen naar onze verantwoordelijke voor de gegevensbescherming: AXA Belgium, Data Protection Officer (TR1/884), Troonplein 1, 1000 Brussel
  • ofwel een e-mail te sturen naar privacy@axa.be

Hoe dient u een klacht in in verband met de verwerking van uw persoonsgegevens ?

Als u een klacht wenst in te dienen, verzoeken wij u eerst contact op te nemen met AXA Belgium.

Een klacht over de verwerking van uw persoonsgegevens kan u ook indienen bij de Autoriteit voor de Bescherming van Persoonsgegevens, Drukpersstraat 35, 1000 Brussel, tel. + 32 2 274 48 00, fax + 32 2 274 48 35, commission@privacycommission.be. Of bij de rechtbank van eerste aanleg van uw woonplaats.

AXA verwerkt uw gegevens om te voldoen aan contractuele en wettelijke verplichtingen

AXA moet uw verzekeringscontract kunnen uitvoeren. We moeten ook wettelijke verplichtingen naleven. De persoonsgegevens die u meedeelt of die we op legitieme wijze ontvangen van ondernemingen van de AXA groep, van ondernemingen die ermee in relatie staan, van uw werkgever of van derden, verwerken wij voor de volgende doeleinden:

Beheer van het personenbestand

Dit zijn de verwerkingen om de identificatiegegevens van alle natuurlijke en rechtspersonen die in relatie staan met AXA Belgium, samen te stellen en up-to-date te houden.

Beheer van uw verzekeringsovereenkomst

Dit zijn de verwerkingen voor:

  • een aanvaarding of weigering van risico’s vóór het afsluiten van de verzekeringsovereenkomst of bij latere herwerkingen ervan
  • de opmaak, bijwerking en beëindiging van de verzekeringsovereenkomst
  • de inning van de verzekeringspremies
  • het beheer van de schadegevallen en de regeling van de verzekeringsprestaties

Beheer van de schadegevallen

Als u schade hebt geleden die gedekt is door uw verzekering, hebt u recht op een vergoeding. Om die uit te betalen, verwerken wij uw gegevens. En ook uw gezondheidsgegevens ingeval van lichamelijke schade.

Dienstverlening aan de klanten

Bij ons geniet u enkele digitale diensten, zoals de MyAXA klantenzone. Om u die diensten te kunnen aanbieden, verwerken wij uw persoonsgegevens.

Bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme

Dit zijn de verwerkingen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme op te sporen, te voorkomen en te bestrijden.

AXA verwerkt uw gegevens om te kunnen functioneren als bedrijf

Zoals elk bedrijf wenst AXA haar economische activiteit te ontwikkelen. Zo mogen wij uw gegevens verwerken voor volgende doeleinden:

Direct marketing

We willen u graag informeren over onze activiteiten, producten, diensten en commerciële aanbiedingen. Daarnaast wensen we onze kennis van klanten en prospecten te verbeteren. Dit is het domein van de direct marketing (commerciële acties, gepersonaliseerde reclame, opvolgingsmails na online simulaties, profilering, koppeling van gegevens, bekendheid,…).

Om u een optimale service te verlenen in verband met direct marketing, mogen we uw persoonsgegevens meedelen aan onze onderaannemers of dienstverleners, andere ondernemingen van de AXA Groep en/of de verzekeringsmakelaar.

Uw persoonsgegevens die we verwerken voor direct marketing, mogen we ook meedelen aan andere ondernemingen van de AXA groep en aan ondernemingen die in verbinding staan met AXA en/of aan de verzekeringsmakelaar voor hun eigen direct marketing. U kan zich verzetten tegen het gebruik van uw gegevens voor direct marketing. (zie: ‘Hoe contacteert u ons om uw privacyrechten uit te oefenen?’)

Beheer van de relatie tussen AXA en de verzekeringsmakelaar

Dit zijn de verwerkingen om de overeenkomsten tussen AXA en de verzekeringsmakelaar uit te voeren.

Opsporing, preventie en bestrijding van fraude

AXA verwerkt ook uw gegevens om verzekeringsfraude op te sporen, te voorkomen en te bestrijden. Dit is nodig om het technische en financiële evenwicht te vrijwaren van de producten, de takken en de verzekeringsmaatschappij zelf.

Bewaking van de portefeuille

AXA controleert ook het technische en financiële evenwicht van haar verzekeringsportefeuille om het te herstellen indien nodig.

Statistische studies

Dit zijn de verwerkingen met het oog op statistische studies voor diverse doeleinden, zoals de aanvaarding van de risico’s en de tarifering. AXA streeft immers efficiëntie en verbetering na van de kennis van haar vakgebieden.

AXA verwerkt ook publieke persoonsgegevens en gegevens verkregen via derden

AXA Belgium kan persoonsgegevens verwerken die rechtmatig worden ontvangen door ondernemingen van de groep AXA, ondernemingen die hiermee in verbinding staan, uw werkgever of derden. Het kan gaan om de volgende categorieën van persoonsgegevens: identificatiegegevens, specifieke financiële gegevens (zoals lonen, pensioengegevens), persoonlijke eigenschappen, fysieke gegevens, gezinssamenstelling, hobby’s en interesses, lidmaatschappen, eigenschappen van de woning, studies en opleiding, beroep en job, beeldmateriaal, gerechtelijke gegevens, gezondheidsgegevens.

Om te voldoen aan eventuele wettelijke verplichtingen kan AXA Belgium genoodzaakt zijn om uw rijksregisternummer en uw identificatienummer van de sociale zekerheid te verwerken.

Verwerking van uw gezondheidsgegevens

AXA Belgium kan, met het oog op de uitvoering van zijn verplichtingen inzake arbeidsongevallenverzekering, uw gezondheidsgegevens verwerken voor de volgende doeleinden:

Het beheer van schadegevallen:

  • Dit betreft de schadevergoeding van de verzekeringnemer, van de verzekerde, van een derde of van de begunstigden op basis van de verzekeringsovereenkomst
  • Deze verwerking is vereist voor de uitvoering van de verplichtingen van AXA Belgium op het vlak van socialezekerheidsrecht en voor de uitvoering van de verzekeringsovereenkomst

Voor andere verzekeringsovereenkomsten dan arbeidsongevallen zal AXA Belgium de persoonsgegevens betreffende de gezondheid verwerken voor de volgende doeleinden:

Het beheer van schadegevallen:

  • Dit betreft de schadevergoeding van de verzekeringnemer, van de verzekerde, van een derde of van de begunstigden op basis van de verzekeringsovereenkomst

Deze verwerking gebeurt met uw toestemming en is noodzakelijk voor de uitvoering van uw verzekeringsovereenkomst.

Uw persoonsgegevens van uw sollicitatie

De persoonsgegevens die u meedeelt of die AXA of onze verwerkingsverantwoordelijke verkrijgen, kunnen door AXA Belgium voor rekruteringsdoeleinden worden verwerkt. Deze verwerking is noodzakelijk voor de uitvoering van het contract of de precontractuele maatregelen. Uw persoonsgegevens zullen ook worden gebruikt om onze rekruteringsprocessen te verbeteren en de tevredenheid via enquête te meten. Alle informatie wordt met de grootste discretie behandeld en blijft strikt vertrouwelijk. AXA Belgium bewaart de persoonsgegevens van niet geselecteerde, geweigerde of zonder gevolg gebleven kandidaturen gedurende een termijn van maximaal 5 jaar. De betrokken personen kunnen vragen om hun persoonsgegevens te mogen inkijken, verbeteren of wissen, kunnen vragen om het gebruik ervan te beperken of kunnen zich verzetten tegen de verwerking ervan door middel van een gedetailleerde aanvraag vergezeld van een recto-verso kopie van hun identiteitskaart, geadresseerd aan AXA Belgium – HR-directie – Helpdesk, Troonplein 1 te 1000 Brussel (helpdesk.human.ressources@axa.be). Voor verdere inlichtingen kunt u terecht bij de afdeling Human Resources van AXA Belgium.

AXA wisselt gegevens uit met andere partijen

In de mate dat de mededeling van persoonsgegevens noodzakelijk is voor de hiervoor opgesomde doeleinden, mogen de persoonsgegevens meegedeeld worden aan:

  • andere ondernemingen van de AXA Groep en aan ondernemingen en/of personen die ermee in verbinding staan (advocaten, experts, adviserende artsen, herverzekeraars, medeverzekeraars, verzekeringstussenpersonen, dienstverleners, andere verzekeringsmaatschappijen, vertegenwoordigers, follow-up bureaus voor tarifering, schaderegelingsbureaus, Datassur)
  • controle-instanties, aan de bevoegde overheidsdiensten en aan elk ander overheids- of privéorganisme waarmee AXA Belgium persoonsgegevens dient uit te wisselen in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving

In geval van overdracht van persoonsgegevens naar derden die zich buiten de Europese Unie bevinden, houdt AXA Belgium zich aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die van kracht zijn voor dergelijke overdrachten. AXA Belgium waarborgt namelijk een adequaat beschermingsniveau voor de aldus overgedragen persoonsgegevens, op basis van de door de Europese Commissie ingestelde alternatieve mechanismen, zoals de standaard contractuele voorwaarden of ook de bindende ondernemingsregels voor de AXA Groep in geval van overdrachten binnen de groep (B.S. 6/10/2014, p. 78547).

U kan van de door AXA Belgium getroffen maatregelen om persoonsgegevens te mogen overdragen buiten de Europese Unie een kopie verkrijgen door uw aanvraag te sturen naar AXA Belgium (zie ‘Hoe contacteert u ons?’).

AXA bewaart uw gegevens niet voor altijd

AXA Belgium bewaart uw persoonsgegevens die verzameld worden met betrekking tot uw verzekeringsovereenkomst tijdens de hele duur van het contract of van het beheer van de schadedossiers. Wanneer nodig werken we deze gegevens bij. We houden daarbij rekening met de wettelijke bewaartermijn of met de verjaringstermijn. Zo kunnen we voldoen aan een eventuele vordering of verhaal, die werd ingesteld na het einde van het contract of na de afsluiting van het schadedossier.

AXA Belgium bewaart de persoonsgegevens met betrekking tot geweigerde offertes of offertes waaraan AXA Belgium geen gevolg heeft gegeven tot 5 jaar na de uitgifte van de offerte of de weigering om een contract af te sluiten.

Ontdek hier onze volledige privacy-clausule

Wenst u onze gedetailleerde privacy-clausule te lezen?

Privacy-clausule

Privacy-clausule

Privacy-clausule

Privacy-clausule

Privacy-clausule

Uw voorkeuren aanpassen?

Als particuliere klant kan u uw direct marketing voorkeuren aanpassen in uw MyAXA klantenzone

AANMELDEN